U petak otvoren 60. Republički festival amaterskih pozorišta Srbije

U Kuli je u petak otvoren jubilarni 60. Republički festival amaterskih pozorišta Srbije. Otvaranje je najavljeno promenadnim koncertom Šidskih trubača, nastupom kantautora gitariste Marka Aleksića, prigodnom izložbom slika nastalih na likovnoj koloniji Gerontološkog centra „Sombor“, koju je u Likovoj galeriji otvorio književnik iz Sombora David Kecman Dako.

Prema tradiciji, paljenje festivalske vatre koja će grejati tokom festivalskih dana i dizanje festvalske zastave na jarbol, koja će se vijoriti tokom ove pozorišne svetkovine, povereno je istaknutim glumcima amaterima. Festivalsku vatru je zapalio Nikola Bulatović, a zastavu na jarbol podigla Cvijeta Jovanović Mučalica.

Sama ceremonija svečanog otvaranja Festivala održana je u sali Kulturnog centra. Grad Kula se već godinama potvrđuje kao sjajan domaćin, a u pozdravnoj reči predsednik Opštine Kula Velibor Milojičić je rekao:

- U ime Kulturno-prosvetne zajednice Opštine Kula, Kulturnog centra Kula i Opštine Kula mogu da vas pozdravim na otvaranju 60. Festivala amaterskih pozorišta Srbije. Već više od pet decenika Kula organizuje festival i ti festivalski dani za sve građane Kule, a posebno ljubitelje pozorišta su izuzetno značajni. Ono najmanje što kao Opština možemo da uradimo je da i u narednom periodu nastavimo da finansiramo i podržavamo kako Festival tako i rad glumaca amatera po čemu smo poznati na teritoriji cele Srbije, a i šire. Svim dragim gostima želim da se prijatno osećaju u našem gradu,  našoj dragoj publici da uživa u predstavama, a žiriju da nakon osam dana „ni po babu ni po stričevima“ dodele nagrade zaista najboljima.

Čast da uputi pozdrav Festivalu pripala je mladoj glumici, našoj sugrađanki Jeleni Đukić.

- Prvi put sam na ovoj sceni. Na žalost, nikada nisam bila član kulskog amaterskog pozorišta, ali ovo pozorište i festivali su mnogo značili za moj život. Odrastala sam mnogo lepše, kvalitetnije uz ovo divno pozorište i divan anasambl. Ne trebam ja vama da govorim, vi to dobro znate, koliko je dragoceno da jedno mesto kao Kula ima jednu ovakvu instituciju, vrlo ozbiljnu instituciju amaterskog pozorišta i ne moram da objašnjavam koliko pozorište zna da bude lečilište od svakodnevice i s tim u vezi parafraziraću misao jednog pisca: „Život često uništava našu dušu, a umetnost nas podseća da je imamo“. Poželeću svu sreću organizatorima, jer znam koliko je teško, jer je danas, bar tako kažu, umetnost skupa, a zapravo nije. Za nju je potrebno samo malo ljubavi i razumevanja da bi se napravilo nešto ovako, a možde i nešto više. Ja bih mu poželela da bude i regionalni festival.Što da ne? To Kula može jer znam da su Kuljani dobri domaćini i da imaju mnogo toga da pokažu.

Jedan od „krivaca“ što je Kula već više od pet decenija domaćin Festivala je novinar, pisac i kulturni poslenik Miloš Jevtić, koji je otvorio jubilarni 60. Republički festival amaterskih pozorišta Srbije.

- Mlada dama koja je u ime glumaca govorila poželela je da ovo bude regionalni festival. O tome valja razmišljati, ali nešto više treba razmišljati kako da ovaj festival dobije još više sadržaja, kao što je bila ova izložba. Da dobije još više mogućnosti da se pozorišno jedinstvo publike i glumaca ostvari bez ikakve sumnje. Ovaj festival treba razvijati, negovati. Kula za to ima sve uslove, pokazuje to već pedset godina i mislim da bi bilo od posebnog značaja ako bi ste vi, Kuljani, ponekad poželeli da predstave koje dolaze na festival vidite i mimo festivalskih dana. Više nego regionalni festival bi značilo ako bi u Kuli gostovale sve vredne amaterske predstave Srbije. U Kuli su gostovali teatri na gotovo svim jezicima koji se govore u Srbiji. Tu osobinu festivala treba podsticati i razvijati. Vi, Kuljani, imate obavezu da ostanete prestonica amaterskog Srbije. Festival otvaram i čestitam!

Izvor: q-media


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar