U Kulturnom centru Apatin zadovoljni godinom na izmaku

Kulturni centar Apatin polako privodi kraju veoma uspešnu godinu. Kako je rekla direktorka Danijela Obradović, zadovoljni su godinom na izmaku. U Kulturnom centru, kaže, trudili su se da sugrađanima ponude različite programe iz svih domena stvaralaštva.

U Galeriji Meander do sada su priređene izložbe iz svih likovnih disciplina, slikarstva, grafike, skulpture, fotografije. Priređene su samostalne izložbe umetnika koji su relevantne činjenice naše savremene umetnosti.

-Prezentovano je amatersko stvaralaštvo u našoj sredini u vidu samostalnih izložbi i tradicionalnoj izložbi Likovni stvaraoci Opštine Apatin koja traje četiri decenije. Pored toga galerija je omogućila da se izlažu radovi učenika i dece naše opštine, tradicionalnim izložbama povodom Svetog Save, školske slave i Dana dečijeg stvaralaštva predškolske ustanove Pčelica i radove korisnika dnevnog boravka za osobe sa invaliditetom i intelektualnim teškoćama Centra za socijalni rad Apatin. U okviru festivala kratke forme Potpis organizovana je četvrta Međunarodna izložba Ex libris na kojoj su učestvovali autori sa svih kontinenata - kaže Obradović.

U Kulturnom centru organizovane su pozorišne predstave kako profesionalnih pozorišta tako i amaterskih dramskih grupa. U Apatinu su gostovala pozorišta iz Novog Sada, Beograda, Crvenke. Pozorišni festival od ove godine ima drugačiji koncept, te su gostovala samo profesionalna pozorišta. Četvrti festival kratke forme Potpis, kao značajna kulturna manifestacija u našoj opštini okupila je vrhunske umetnike iz svih umetničkih oblasti. Publika je mogla da uživa u književnim, pozorišnim, muzičkim, filmskim i likovnim programima.

-Dramski studio postavio je dve predstave i to jednu predstavu za decu i jednu za odrasle gde nam je gostujući režiser bio glumac Narodnog pozorišta Sombor Bogomir Đorđević. Održana je škola glume koju je sa uspehom završilo oko dvadesetoro dece. Pomenula bih i književni program, gde smo akcenat stavili na promociju kratke priče. Tu je i Međunarodni konkurs za dodelu nagrade Miodrag Borisavljević, kao sastavni deo Festivala kratke forme Potpis najznačajnijeg kulturnog dešavanja u našoj opštini. U izboru za najbolju kratku priču tokom godine su se pored priča iz Srbije našle i priče iz zemalja regiona, Holandije, Kanade i Amerike. Dodela nagrade za kratku priču Miodrag Borisavljević postaje jedna od bitnijih dešavanja na književnoj sceni Srbije. Takođe gostovali su nam i pisci za decu, pa tako treba pomenuti Uroša Petrovića i Anu Jovanović. Različita predavanja su se realizovala u adaptiranoj Maloj sali iz domena zdravlja, socijalne zaštite, edukacije za roditelje – navodi Obradović.

U ovoj godini realizovani su koncerti muzike različitih žanrova. Iz domena umetničke-klasične muzike gostovali su sastavi iz Sombora, Novog Sada i Beograda, a koncerte su održali i nastavnici Osnovne muzičke škole iz Apatina koji ove godine obeležavaju jubilej od 70 godina.

-Svakako se najviše izdvaja koncert virtuoza na violini maestra Jovana Kolundžije. Od ove godine smo započeli obeležavanja Svetskog dana muzike, te smo u toku više dana koncertima na otvorenom obeležili ovaj datum. Osim organizacije i realizacije koncerata koje je priređivala muzička redakcija OKC, saradnja sa drugim društvenim organizacijama i pojedincima odvijala se uspešno. Saradnja u realizaciji koncerata odvijala se sa kulturno-umetničkim društvima opštine i pojedincima. U sklopu filmskog programa Opštinski kulturni centar priredio je mnogo projekcija poznatih filmskih hitova kako strane tako i domaće kinematografije - kaže Obradović.

-Želimo da naša Ustanova bude centar umetnosti i kulture, stecište mladih, mesto za nove ideje, za kreativne eksperimente. Razvijanje, unapređenje i podizanje opšteg nivoa kulture u lokalnoj sredini, zadovoljavanje kulturnih potreba naših građana i stvaranje ambijenta za razvoj stvaralaštva - rekla je direktorka Kulturnog centra Apatin.

Programska šema ove ustanove, navodi direktorka, utvrđuje se na mesečnom nivou, te tako publika može unapred da se informiše.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar