U galeriji Meander otvorena izložba Nevene Popović iz Beograda

U galeriji ,,Meander'' Opštinskog kulturnog centra Apatin otvorena je izložba radova Nevene Popović.

- U pitanju je umetnički projekat ,,Skupljači vremena'' - skulpture i asamblažne kompozicije, a što je rezultat dugogodišnjeg skulptorskog istraživanja tokom kojeg je umetnica veoma uspešno definisala prostor umetničkog delovanja u odnosu na protok ili prolaznost vremena kao fenomena, kao i specifičnih društvenih i tehnoloških okolnosti tokom dvadesetog veka, u kojima se razvijala filozofska i umetnička misao, a na čijim temeljima se gradi i shvata današnji istorijski trenutak koji usmerava i savremenu umetničku produkciju, između ostalog je rekao o izložbi dr um. Radoš Antonijević, vanredni profesor FLU u Beogradu.
 
Nevena Popović je rođena u Beogradu, po prvi put je u Apatinu i prvi utisci o našem gradu su, kako kaže, odlični.
- U galeriji Meander u Apatinu aplicirala sam upravo iz razloga što je vaš grad poznat po skulpturi, po dugogodišnjem simpozijumu koji se organizuje u Apatinu, gde je stvarao i izlagao veliki broj umetnika sa zavidnom karijerom na prostoru bivše Jugoslavije i šire. To je zapravo i bio povod da se prijavim na konkurs za samostalnu izložbu u vašoj galeriji, jer je za vajare jako teško da se organizuju, prvenstveno zbog transporta radova, a izložba u Apatinu moje je prvo iskustvo samostalnog izlaganja izvan Beograda, rekla je za 025info web portal Nevena Popović.
 
Prema rečima umetnice, izložba u Apatinu deo je njene doktorske izložbe.
 
- Ove godine u aprilu mesecu doktorirala sam na fakultetu umetnosti i izloženi radovi su deo doktorskog umetničkog projekta koji se zove ,,Skupljači vremena''. Posetioci imaju priliku videti skulpture od keramike, foto samblaže i dve meke skulpture, prostorno ambijentalne celine, ističe Popovićeva.
 
Na pitanje koliko je danas teško baviti se umetnošću, autorka izložbe kaže da je teško u egzistencijalnom smislu, ali njeno opredeljenje da se bavi umetnošću prvenstveno dolazi iz ljubavi, te, iako umetnost nije najzahvalnija profesija, za Nevenu je itekako lepa.
 
Nevena Popović je osnovne, magistarske i doktorske studije vajarstva završila je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Tokom školovanja bila je gost student na Akademiji likovnih umetnosti u Beču i na Akademiji umetnosti Aristotelovog univerziteta u Solunu. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 2005. i međunarodne organizacije Sculpture-network od 2014. i kao član organizovala je dve kolektivne izložbe u Beogradu povodom Međunarodnog dana savremene skulpture 2016. i 2017. godine.  Zaposlena je na Vajarskom odseku Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini. Autor je brojnih umetničko obrazovnih programa za decu i mlade za koje je dobila nekoliko nagrada. Učestvovala je na brojnim izložbama, umetničkim događajima, likovnim kolonijama i radionicama u Srbiji.
 
Njeni radovi se nalaze u kolekciji Muzeja grada Beograda, u kolekciji Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru, u Telenor kolekciji savremene srpske umetnosti, kao i u kolekcijama kulturnih centara i privatnih institucija.
 
Izložba Nevene Popović u galeriji Meander će biti postavljena do 03. jula.
 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar