U galeriji Meander otvorena izložba digitalnih grafika

U galeriji Meander otvorena je izložba digitalnih grafika Matije Rajkovića iz Beograda.

Digitalne grafike Matije Rajkovića nastale su od niza fotografija na kojima je dokumentovao različite tragove grafita i plakata, pisanja i lepljenja, korozije i vremena na metalnim površinama ograda gradilišta. Okom i kamerom pronađene i zabeležene različite teksture postale su potencijal za eksperimentisanje i otkrivanje novih i neočekivanih mogućnosti u polju digitalne tehnologije, izvor inspiracije za stvaranje jedne serije radova.


Izložbu je otvorila Jovana Momčilović, diplomirani vajar, koja je predstavila postavku, kao i samog autora. Momčilovićeva je istakla da će fond galerije Meander postati bogatiji za jednu digitalnu grafiku, a koju su dobili na poklon od Matije Rajkovića.


Matija Rajković rođen  je 1980. u Beogradu. Diplomirao je na slikarskom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu 2003. godine, u klasi profesora Jovana Rakidžića. Do sada je izlagao 23 puta samostalno i više od 100 puta grupno. Učesnik je i 35 likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu. Predaje na Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače u Kruševcu od 2010. godine. Živi i stvara na relaciji Kruševac – Beograd.
 

O izložbi digitalnih grafika, postavljenoj u galeriji Meander, za 025info govorio je sam autor.


- U pitanju je odabir grafika nastalih u periodu od 2014. do 2017. godine. Ovde je izloženo 18 digitalnih grafika, a one predstavljaju neku vrstu mog odgovora na svakodnevne probleme sa kojima se susrećemo, između ostalog je rekao Rajković i dodao da je po prvi put u Apatinu i uopšte u ovim krajevima.
- Obišli smo okolinu i moram priznati da nam se jako dopada. Apatin važi za grad koji ima dugu tradiciju kada je umetnost u pitanju i izuzetno mi je drago što sam ovom izložbom i sam postao deo te tradicije, istakao je umetnik.

Matija Rajković, osim grafikom, bavi se i drugim tehnikama u umetnosti, i to slikarstvom, crtežom pre svega, kao i fotografijom. Predsednik je Umetničkog saveta sa kojim je ove godine imao puno značajnih izložbi. Postavka u Apatinu mu je treća samostalna izložba ove godine, a očekuje ga još jedna, u Smederevskoj Palanci.

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar