U galeriji KC “Laza Kostić” otvorena izložba Save Halugina

U utorak 22. septembra u Galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” u Somboru, otvorena je izložba slika, skulptura i crteža “Zapisi i kazivanja” akademika Save Halugina.

Sava Halugin je vajar, autor brojnih skulptura izvedenih u mermeru, terakoti, kamenu, ali najčešće u bronzi, od kojih su mnoge postavljene u javnim prostorima. Dobitnik je mnogih prestižnih priznanja i nagrada, takođe je i redovan učesnik značajnih skulptorskih manifestacija. Kako je istakla direktorica KC “Laza Kostić”, Vesna Šašić, Sava Halugin je od samog početka, zajedno sa skulpturama, rado izlagao i crteže kao dokumente o traganju i razmišljanju jednog vajara:”Dvodimenzionalnost slikarskog platna, svet boja i kolorističkih odnosa, do skoro nisu bili značajni u njegovom radu. Međutim u današnje vreme kada se manuelna tehnika slikanja uljem na platnu definitivno povlači, umetnik se okreće upravo toj tehnici sa jasnom predstavom šta može da postigne tom tehnikom”, rekla je Šašić.

“Ja sam zahvalan organizatorima koji su mi organizovali izložbu, pre svega iz tog razloga što ja nisam slike moje izlagao. Lično smatram da sam slike stvarao i istraživao u tom koloritu, u načinu, tretmanu postavki pojedinih “skica”, odnosno zamisli, za neku treću dimenziju, ili pak kao samosvojna dela koja žive svoj život”, rekao je autor izložbe Sava Halugin.

Publika će biti u prilici da poseti izložbu od 22. septembra do 17. oktobra uz poštovanje svih mera prevencije i preporuka Zavoda za javno zdravlje.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar