Sutra počinje Terminal festival u Somboru

U Somboru će se, po četvrti put, 28. i 29. juna održati Terminal Music & Arts Festival. Kako kažu organizatori Festival će pretvoriti Sombor u jedinstvenu oazu umetnosti i zabave. Ideja festivala je da kroz umetnička i muzička dešavanja oživi i internacionalizuje kulturnu scenu Sombora, odnosno da utiče na razvoj građanske svesti kroz edukativne radionice, dnevne tribine i javne razgovore.  

Ovogodišnji Terminal Music & Arts Festival obeležiti koncerti RY X, trenutno jednog od najvećih imena muzičke indi scene, kao i svetski poznate autorke i pevačice Nneka. Pored ovih izvođača publika će na glavnoj bini letnje scene Kabare imati priliku i da sluša bendove Tapan, francuski duo Nikitch x Kuna Maze, kao i izraelskog producenta i DJ-a Nadav Dagona koji će prirediti jedinstven doživljaj live svirke na 360 ° bini u centru publike.  
 
Late Night Stage u svom jedinstvenom ambijentu prirode će ugostiti predstavnike elektro scene poput Nadav Dagona, Glauco di Mamboro, Megablast, Uone i Ayamoon
 
Art program Terminal festivala ove godine obeležiće  otvaranje izložbe Očuvanje i obnova: Bauhaus i zgrade međunarodnog stila u Tel Avivu, koje će biti upriličeno u petak, 28. juna u galeriji KC Laza Kostić u 18:30 časova
 
Bauhaus je bila državna škola za arhitekturu i primenjene umetnosti, koju je 1. aprila 1919. godine u Vajmaru, u Nemačkoj osnovao arhitekta Valter Gropijus. sa vrhunskim umetnicima i izvrsnim pedagozima kao što su Lajonel Fajninger, Georg Muha, Paul Kle, Oskar Šlemer, Vasilij Kandinski, Laslo Moholji Nađ i drugi. Razlog osnivanja škole bila je ideja o stvaranju udruženja zanatlija-umetnika pod upravom umetnika-predavača, u cilju zajedničkog istraživanja profesora i studenata u primeni novih tehnika, materijala i oblika u arhitekturi, proizvodnji nameštaja i proizvodnji upotrebnih predmeta. Programi po kojima se radilo u Bauhausu bili su veoma napredni za to vreme. Svođenje elemenata na jednostavno i praktično kao i oslobađanje od nepotrebnog luksuza i ukrasa, srž je Bauhaus razmišljanja.   
 
Tel Aviv je poznat i kao Beli grad, jer je prestonica Bauhaus arhitekture. Ovaj moderan, mediteranski grad čuva više od 4.000 građevina u ovom svedenom stilu, jasnih linija, koje su tridesetih godina 20. veka izgradile nemačke arhitekte jevrejskog porekla.  
 
Zahvaljujući Bauhaus centru iz Tel Aviva, posetioci galerije Kulturnog centra u Somboru imaće priliku da se upoznaju sa osnovnim principima Bauhausa kao i putujućom izložbom fotografija nekih od najreprezentativnijih građevina ovog minimalističkog stila. 
 
Izložbu je omogućila Ambasada Izraela u Srbiji
 
Više informacija o festivalu na sajtu http://terminalfest.org/
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar