Somborski književni festival 2019.

Četvrti Somborski književni festival održan je proteklog vikenda u organizaciji Gradske biblioteke „Кarlo Bijelicki“, uz podršku Skupštine opštine Sombor, Кulturnog centra „Laza Кostić“ i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. 

 
U petak, 10. maja, nakon svečanog otvaranja, publici su se obratili Nataša Turkić
direktorka Biblioteke, i uredništvo Festivala, Tamara i Dragan Babić.
 
Nakon toga, usledio je razgovor sa Markom Pogačarom, Bojanom Stojanović Pantović i Draganom Boškovićem, pesnicima, kritičarima, esejistima i univerzitetskim profesorima. 
Stvaralaštvo ovih autora publici je približio Branislav Živanović govoreći o njihovim dosadašnjim naslovima, poetičkim okvirima, uticajima i nagradama.
 
 
Autori su se potom predstavili somborskoj publici čitanjem iz svojih najnovijih pesničkih izdanja, a potom, u razgovoru sa Tamarom Babić, govorili o uticajima nagrada na njihov rad, stanju u poeziji danas, planovima za naredne rukopise i regionalnoj književnoj sceni.
 
Drugo festivalsko veče počelo je dodelom nagrade na konkursu za drugu knjigu autora mlađih od trideset i pet godina, što je jedinstven konkurs u okvirima savremenog stvaralaštva mlade generacije pisaca kod nas
Ove godine je pristiglo dvadeset rukopisa, a nagrađena je zbirka kratkih priča "Mlad si da se proslaviš" beogradskog pisca Miloša Petrika, koji se predstavio publici čitanjem i razgovorom sa članovima žirija. 
 
 
Potom je usledilo predstavljanje Vladislava Bajca, Ljubice Arsić i Mihajla Pantića, o čijem je opusu i radu govorio Dragan Babić. 
Nakon čitanja iz svojih proznih dela, autori su, odgovarajući na pitanja Tamare Babić, govorili o stanju u izdavačkim kućama danas, svojim dosadašnjim književnim uspesima, recepciji svojih dela kod naših i inostranih čitalaca, kao i o značaju dobijanja nagrada kojima su do sada ovenčani.
 
Festival održan je u Galeriji Кulturnog centra „Laza Кostić“ uz značajno prisustvo publike koja je nakon programa razgovarala sa gostima i podelila svoje utiske o njihovom radu.
 
 
 
 
 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar