lokacija: Sombor
objavljeno: 15.05.2019.

Somborski književni festival 2019.

Kultura

Četvrti Somborski književni festival održan je proteklog vikenda u organizaciji Gradske biblioteke „Кarlo Bijelicki“, uz podršku Skupštine opštine Sombor, Кulturnog centra „Laza Кostić“ i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. 

 
U petak, 10. maja, nakon svečanog otvaranja, publici su se obratili Nataša Turkić
direktorka Biblioteke, i uredništvo Festivala, Tamara i Dragan Babić.
 
Nakon toga, usledio je razgovor sa Markom Pogačarom, Bojanom Stojanović Pantović i Draganom Boškovićem, pesnicima, kritičarima, esejistima i univerzitetskim profesorima. 
Stvaralaštvo ovih autora publici je približio Branislav Živanović govoreći o njihovim dosadašnjim naslovima, poetičkim okvirima, uticajima i nagradama.
 
 
Autori su se potom predstavili somborskoj publici čitanjem iz svojih najnovijih pesničkih izdanja, a potom, u razgovoru sa Tamarom Babić, govorili o uticajima nagrada na njihov rad, stanju u poeziji danas, planovima za naredne rukopise i regionalnoj književnoj sceni.
 
Drugo festivalsko veče počelo je dodelom nagrade na konkursu za drugu knjigu autora mlađih od trideset i pet godina, što je jedinstven konkurs u okvirima savremenog stvaralaštva mlade generacije pisaca kod nas
Ove godine je pristiglo dvadeset rukopisa, a nagrađena je zbirka kratkih priča "Mlad si da se proslaviš" beogradskog pisca Miloša Petrika, koji se predstavio publici čitanjem i razgovorom sa članovima žirija. 
 
 
Potom je usledilo predstavljanje Vladislava Bajca, Ljubice Arsić i Mihajla Pantića, o čijem je opusu i radu govorio Dragan Babić. 
Nakon čitanja iz svojih proznih dela, autori su, odgovarajući na pitanja Tamare Babić, govorili o stanju u izdavačkim kućama danas, svojim dosadašnjim književnim uspesima, recepciji svojih dela kod naših i inostranih čitalaca, kao i o značaju dobijanja nagrada kojima su do sada ovenčani.
 
Festival održan je u Galeriji Кulturnog centra „Laza Кostić“ uz značajno prisustvo publike koja je nakon programa razgovarala sa gostima i podelila svoje utiske o njihovom radu.
 
 
 
 
 
 
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Narodna biblioteka Branko Radičević iz Odžaka je na konkursu za otkup knjiga Ministarstva kulture, dobila sredstva za fond...

Festival amaterskih pozorišta Srbije, 61. po redu, u Kuli počinje večeras u Kulturnom centru i traje do 22....

U Narodnom pozorištu Sombor juče je otvoren dvadeset sedmi Pozorišni maraton koji će trajati do subote, 15. juna. Publika...

Na inicijativu opštinskog Kulturnog centra, po prvi put će se u Apatinu obeležiti Svetski dan muzike, 21. jun. Više...

Predstava Kiss gostuje na festivalu Nedelja pozorišta u Sonti sutra, 14. juna, u 20 časova. Ovaj komični akustični...

Skupština Grada Sombora na sednici održanoj u ponedeljak za direktorku Narodnog pozorišta Sombor imenovala je producentkinju Bojanu Kovačević.