Somborska Dužionica - u slavu žetve

Tradicionalne žetelačke svečanosti "Dužionica" i "Dužijanca" održane su u Somboru. Ove godine su UG "Bunjevačko kolo" i Hrvatsko kulturno-umetničko društvo "Vladimir Nazor" slavili okončanje nove žetve i njene prinose. U nedelju, 26. jula, centrom Sombora prodefilovale su zaprege i fijakeri sa učesnicima ove nadaleko poznate višedecenijske manifestacije koji su nosili narodne nošnje Bunjevaca i Hrvata.

Svečanost obeležavanja završetka ovogodišnje žetve započela je svetom misom u Crkvi Svetog Trojstva, koju je vodio apostolski nuncije nadbiskup Orlando Antonini, ambasador Vatikana u Srbiji, a kojoj su prisustvovali brojni građani, predstavnici Saveta nacionalnih manjina, kao i učesnici slika "Dužionice" i "Dužijance". Nakon mise i bandaških kola, koja su odigrana na platou ispred zgrade Županije, Dejan Parčetić, predsednik UG "Bunjevačko kolo" i Mata Matarić, ispred HKUD "Vladimir Nazor", predali su gradonačelniku Sombora, Saši Todoroviću prve dva hleba umešena i ispečena od novog žita, koji su nakon toga podeljeni okupljenim građanima.

"Ovo je jedan lep i velik praznik koji zaista oslikava pravi duh grada Sombora i to ne samo u današnjim teškim vremenima nego i u nekim prethodnim jednako teškim, možda čak i težim vremenima kada smo svi živeli u toleranciji i uzajamnom poštovanju." - izjavio je tom prilikom gradonačelnik Todorović.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar