Sombor: Završeno snimanje filma Porajmos

U subotu 22. decembra pala je zadnja klapa umetničkog, kratkog igranog filma „Porajmos“ rađenog po motivima istoimenog romana somborskog pisca Dušana Savića.

Ovu antiratnu dramu režira Gorčin Stojanović, poznati srpski režiser i bliski saradnik Narodnog pozorišta Sombor,  scenografiju je radio Milenko Jeremić, producent je Dušan Jović, a scenaristi su bili Dušan Jović i Dušan Savić. Direktor fotografije  je Somborac Đorđe Arambašić.
 
Aleksandar Vac iz Sombora komponuje muziku za film, a upravo u njegovom studiju gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović i Nemanja Sarač, gradski većnik za kulturu i obrazovanje, posetili su ekipu filma „Porajmos“.
 
Grad Sombor pored Saveza jevrejskih opština Srbije podržava snimanje ovog filma.
 
Film će na najbolji mogući način da promoviše Sombor i da pokaže da naš grad ima potencijala da se upravo ovde snimi kvalitetan i dobar film'', istakla je gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović prisustvujući snimanju zadnjih scena filma.
 
Želimo da ovim projektom privučemo i druge filmske stvaraoce u naš grad jer će to na najbolji mogući način da ga promoviše, a nadamo se da donese i materijalna sredstva našem gradu. Naše ambicije su festival. Želimo da napravimo izuzetno kvalitetan umetnički film'', rekao je Dušan Jović producent i scenarista filma .
 
U filmu igraju mahom somborski glumci ili oni koji su na neki način povezani sa Somborom. Glavna uloga u filmu poverena je glumcima: Banetu Jerkoviću,  mladom Slavenu Došlo i Vanji Nenadić, potom Ivani V.Jovanović, Biljani Кeskenović, Ervinu Hadžimurtezić i drugima.
 
Film se bavi sudbinom mađarske Jevrejke Žuže, romskog violiniste Dejana i nemačkog oficira Franca, na početku rata u Somboru, a potom u koncentracionom logoru. U filmu su prikazani i neki istorijski događaji iz tog perioda.

Izvor: Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar