Selekcija VIP Kinoteka na Trećem Somborskom filmskom festivalu: Specijalno vaspitanje

Specijalno vaspitanje
Petak, 10. jul, 21.30 h
Kabare Narodnog pozorišta Sombor
VIP Kinoteka

Režija: Goran Marković
Uloge: Slavko Štimac, Bekim Fehmiu, Ljubiša Samardžić, Aleksandar Berček, Cvijeta Mesić, Branislav Lečić

Pera Trta, delikvent iz provincijske varošice, stiže u Beograd na prevaspitavanje. Istovremeno u Dom za maloletne delikvente stiže i vaspitač Žarko, koji ima nešto drugačije metode rada sa svojim štićenicima. Njihove sudbine se spajaju oko Ljupčeta, štićenika Doma, koji od svog dolaska ćuti i odbija kontakt sa svima. Da li će prevaspitanje uspeti ili su pritisci okoline i ovestalog mišljenja jači?

Reč je o kultnom filmu jugoslovenske kinematografije, snimljenom pre 33 godine. Zahvaljujući saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom digitalno restaurirana verzija ovog klasika biće prikazana prve večeri Trećeg Somborskog filmskog festivala.
Goran Marković je te 1977. godine ušao u legendu srpskog i jugoslovenskog filma, a snimio je tek svoj prvi dugometražni film. Bilo je to ostvarenje u kojem je glumačku karijeru započeo Branislav Lečić.
“Kad smo završili film je trajao 2,5 sata. Rekli su mi da je dobar, samo da treba da izbacim 40 minuta”, kazao je Marković prilikom premijernog prikazivanja restaurirane verzije filma u Jugoslovenskoj kinoteci.
Film “Specijalno vaspitanje” je dobio mngo pohvala, nezvaničnih nagrada, a na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli Ljubiša Samardžić je dobio Zlatnu arenu za epizodnu ulogu Caneta milicionara, “anđela čuvara” Pere Trte.
Ono što je posebna vrednost filma, smatra reditelj, jeste energija koju su dali svi koji su učestvovali u stvaranju filma.
“Film smo snimali bez budžeta, svi su radili besplatno i to se oseća, to se vidi”, rekao je Marković u sali Jugoslovenske kinoteke.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar