Ruski Krstur: Književni susreti Kosteljnikova jesen

Kulturna manifestacija “Kosteljnikova jesen“ biće održana od 9. do 17. novembra u više mesta gde žive Rusini. Književni susreti počeće 9. novembra u Ruskom Krsturu, na kojima će biti predstavljena najviša ostvarenja akademika Julijana Tamaša, Olene Plančak Sakač, Irine Hardi Kovačević i drugih rusinskih stvaralaca. „Kosteljnikova jesen“ će biti završena multimedijalnim programom mladih „Dnjovka“ u Ruskom Krsturu 17. novembra.

U okviru manifestacije, koju organizuje Dom kulture Ruski Krstur, biće prezentovano književno, naučno i muzičko stvaralaštvo kod Rusina, a 16. novembra u osnovnoj školi „Petefi Brigada“ u Kuli, biće održani i susreti recitatora. Prema rečima organizatora ti susreti će se ubuduće zvati po novinaru Mihaju Zazuljaku, koji je pružio izuzetan doprinos recitatorskom pokretu kod Rusina.
 
Kulturna manifestacija „Kosteljnikova jesen“ („Kostelьnikova єšenь“) prvi put je organizovana 1994. god. i posvećena je delu utemeljivača i velikana rusinske pismenosti i književnosti, doktoru filozofije Havrijilu Kosteljniku (Dr Gavriїl Kostelьnik), teologu, književniku, kodifikatoru rusinskog jezika i autoru prve knjige umetničke literature na rusinskom jeziku.

Izvor i foto: kula.rs
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar