Pravoslavlje i narodna religija u Somboru

Gostujuća izložba "I Bog i preci — pravoslavlje i narodna religija" biće otvorena večeras u 18 sati u Gradskom muzeju u Somboru. Biće otvorena do 28 marta. Autor izložbe i kataloga je prof. dr Vesna Marjanović, muzejski savetnik, etnolog/antropolog. 

Sadržaj je podeljen u dva dela. Prvi, kanonski, pravoslavni deo izložbe pripada crkvi i sakralnom prostoru, odnosi se na uvođenje duhovnosti i religijskih dogmi u živote ljudi pred Bogom, usmerava pravila ponašanja i određuje postizanje ravnoteže duhovnog sadržaja svakodnevice i praznika. Drugi čine preci kao metafora narodnom kontekstu religije, prihvatanju svetog prostora ukrštenog sa verovanjima u moć predaka i njihovim „snažnim” delovanjem na ovozemaljski svet.

Izložba „I Bog i preci — pravoslavlje i narodna religija” je priređena u Etnografskom muzeju u Beogradu 28. juna 2013. godine povodom obeležavanja 1.700 godina od uvođenja slobodnog propovedanja hrišćanstva na nekadašnjem prostoru Rimskog carstva, potpisivanjem Milanskog edikta 313. godine u vreme cara Konstantina.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar