Otvorena izložba Austrijskog kulturnog foruma
U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Kula sinoć je otvorena izložba Austrijskog kulturnog foruma –Austrijske ambasade u Beogradu pod nazivom „Požarevački mir“. Izložba predstavlja šire viđenje istoimene velike međunarodne konferencije održane 1718. godine, koja je ishodovala mirovnim sporazumom sklopljenim između tadašnje Habzburške monarhije i Osmanskog carstva.
Izložbu je otvorio Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma, koji je tom prilikom zahvaljujući se domaćinima rekao da su pre tri stotine godina potpisani mirovni i trgovački sporazumi između Habzburške monarhije i Otomanskog carstva. „Oni su označili kraj rata između dve imperije i stabilizovali prilike u regionu i bili osnov novih političkih i ekonomskih odnosa. Mnoge tačke sporazuma su i danas zapanjujuće relevantne. Pored podsećanja na istorijska dešavanja izložba postavlja i pitanje koje su posledice ovih sporazuma za Evropu, za njenu integraciju i oblasti kao što su saobraćaj, ekonomija, politički odnosni, naučna i kulturna razmena, rekao je direktor Fajks.
Izložba „Požarevački mir“ je prva od tri izložbe Austrijskog kulturnog foruma koje će u Likovnoj galeriji Kulturnog centra u Kuli biti otvorene tokom oktobra. Naredna izložba pod nazivom „Kaliope Austrija“ će biti otvorena 13. oktobra dok će 27. oktobra biti otvorena postavka „Arhitektura u Salcburgu“.
Izložbe su upriličene na incijativu Udruženja Nemaca opštine Kula, a sinoćnom otvaranju, osim predsednika ovog Udruženja Đule Bihnera, prisustvovali su i predsednik Opštine Kula Damjan Miljanić, njegov pomoćnik Strahinja Paravina i direktor Kulturnog centra Kula Kamenko Bertić.

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar