Otkrivena tajna nestale slike Save Stojkova
01.04.2016.

Povodom obeležavanja 800 godina Sente i 319 od Senćanske bitke, u Gradskom muzeju je prvi put pokazana replika čuvene slike Franca Ajzenhuta "Bitka kod Sente" Save Stojkova (1925-2014).

Reč je o delu koje je Sava kao mladi umetnik uradio pre 65 godina, a koja je nestala pre nego što ju je završio.

- Polovinom prošlog veka opština Senta, gde se odigrala bitka, smatrajući da treba da ima kopiju slike čiji se impozantni original nalazi u Velikoj sali Županije u Somboru, raspisala je konkurs za izradu replike. Pet tada već afirmisanih slikara došlo je u Sombor i započelo izradu svojih verzija slike - objašnjava kustos i publicista Milan Stepanović. Mladi Sava Stojkov je čuo da umetnici preslikavaju sliku, pa ih je zamolio da mu dozvole da gleda kako rade i da na svom platnu naslika svoju verziju slike.

- Oni su mu dozvolili, a Sava je radio uz njih, ali i subotom i nedeljom kada drugih slikara nije bilo u sali. Jedan od članova žirija primetio je sliku pokrivenu starim platnom pa je zapitao šta je to. Odgovorili su mu da je to rad mladog slikara, koji je učio gledajući kako oni rade. Kad je podigao platno, pozvao je ostale članove žirija koji su zaključili da je ova, nedovršena slika mladoga autora najbolja replika Ajzenhutove slike - kaže Stepanović.

On dodaje da je iste večeri Savina slika ukradena i da 25 godina niko nije znao gde je. Tajnu je otkrio jedan od portira iz Županije koji je pre odlaska u penziju potražio Savu i rekao mu da sada slobodno može da mu kaže da se slika nalazila kod somborske slikarke i njenog muža, tada visokog partijskog rukovodioca.

Sava je saznao da je slikarka pokušala da dovrši Savinu sliku, zamazala je bojom i kada je videla da ne može, ostavila je na tavan svoje kuće. Sava, tada već afirmisani slikar, zamolio ih je da mu je vrate, što su oni i učinili.

- Odneo je sliku u svoj atelje ne dovršivši je, već je, prema savetu kolega, ostavi onakvu kakvu je zatekao, kao "pečat vremena" - ističe Stepanović

(http://www.blic.rs, foto: N. Kolundžija / RAS Srbija)


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar