Održan Vidovdanski sabor folklora

Drugi po redu „Vidovdanski sabor folklora“, u organizaciji Gradskog kulturno umetničkog društva „Dunav“ iz Apatina, održan je sinoć pred velikim brojem posetilaca u velikoj sali Opštinskog kulturnog centra. U ulozi domaćina fantastično se snašao naš dragi kolega novinar Marko Lončar, inače član GKUD-a ,,Dunav.

Vođeni uspehom prvog Vidovdanskog sabora, organizatori su odlučili da ovakve manifestacije treba negovati i truditi se da postanu tradicionalne. Ovogodišnji gosti sabora bili su Kulturno umetničko društvo „Đerdan“ iz Srpskog Miletića i Omladinsko kulturno umetničko društvo „Ivo Lola Ribar“ iz Sonte. 
Pre samom početka prgrama, prisutnima se obratila i rukovodilac programskog saveta, Đuđrica Busrać.
 
Publika je na sinoćnjem koncertu imala priliku videti „Prikaz Vidovdanskog sabora“ u izvođenju svih folklornih grupa GKUD-a ,,Dunav'' i koreografiju „Igre Kosovskog pomoravlja“ izvođačkog ansambla Gradskog kulturno umetničkog društva „Dunav'' koju je postavio Nemanja Borojević. 
 
 
 
Drugi blok koncerta otvoren je premijernim izvođenjem koreografije „Igre iz Šumadije“, mlađeg dečijeg ansambla Gradskog kulturno umetničkog društva „Dunav“, koju je pripremio Goran Vladetić. 
 
Omladinsko kulturno umetničko društvo „Ivo Lola Ribar“ iz Sonte predstavilo se „Igrama iz Banata“. Koreograf je bila Bojana Dobrilović, a korepetitor: Ivan Tadić, dok je na samom kraju drugog bloka ženska pevačka grupa „Crven cvet“ izvela pesme: „Zaspo mi je dragi“, „Preli prelo“ i „Sini jarko sunce“. Rukovodilac pevačke grupe je Sonja Romić.
 
U trećem delu koncerta predstavio se stariji dečiji ansambl Gradskog kulturno umetničkog društva „Dunav“ sa koreografijom „Vila moma tri zelena venca – igre okoline Niša“. Umetnički rukovodilac i koreograf Nemanja Borojević. A po prvi put svoju koreografiju „Igre iz Crne trave“ izveo je stariji dečiji ansambl Kulturno umetničkog društva „Đerdan“ iz Srpskog Miletića. Koreograf je Dejan Nikolić. 
 
Ženska pevačka grupa „Ognjište“ predstavila se dvema pesmama. „Nema mog sinoćnoga prelca“ i „Pjevaj pjevče“. Rukovodilac pevačke grupe je Mira Čanković, da bi potom jop jednom nastupili gosti Sonte sa koreografijom „Igre iz Vladičinog Hana“, koreografa Bojane Dobrilović i koreptetitora Ivana Tadića.  
 
 
U četvrtom delu koncerta publika je uživala u predizvođačkom ansamblu Gradskog kulturno umetničkog društva „Dunav“ sa „Igrama iz Vladičinog hana“. Umetnički rukovodilac i koreograf Nemanja Borojević, da bi nakon toga Pevačka grupa „Etna“ otpevala tri pesme: „Kolika je zelena livada“, „Rosna livada, trava zelena“ i „Našeto mesto“. Rukovodilac grupe je Sonja Romić. U nastavku programa, „Igrama iz Leskovca“ predstavili su se stariji dečiji ansambl Kulturno umetničkog društva „Đerdan“ iz Srpskog Miletića, koreografa i umetničkog rukovodioca Dejana Nikolića. Nakon toga usledeile su „Vlaške igre iz Kobišnice“ izvođačkog sastava Gradskog kulturno umetničkog društva „Dunav“ iz Apatina. Umetnički rukovodilac i koreograf Nemanja Borojević, a potom i vokalni solista Nemanja Guzijan, za čiji se glas daleko čulo. Ovoga puta je izveo pesmu „Magla padnala v dolina“, a pesmu „Baj Nikola“ otpevao je zajedno sa Jovanom Cvetićanin. 
Pred sam kraj, publika je gromoglasnim aplauzom nagradila „Vranjansku igru čoček“ u izvođenju solista Nemanje Borojevića i Milane Njegovan.
 
Po završetku Vidovdanskog sabora Đurđica Bursać je, ispred organizatora, podelila simbolične poklone i diplome gostima, a organizator se i zahvalio svima koji su im pomogli da Sabor bude održan: opštini Apatin, Kulturnom centru, Domu za stare i penzionere, Javno komunalnom preduzeću „Naš Dom“ i Srednjoj građevinskoj i drvoprerađivačkoj stručnoj školi. Takođe, izrazili su veliku zahvalnost i svešteniku Željku Vasiću na pomoći oko realizacije sabora i Dnevnom borakvu za osobe sa fizičkim invaliditetom i intelektualnim teškoćama koji su donirali poklone za goste, kao i lokalnim medijima.
 
 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar