Održan Haiku festival u Odžacima

Punih trideset godina, postoji odžački Haiku festival koji okuplja stvaraoce klasične japanske poezije. Na ovogodišnji konkurs preko 150 učesnika je poslalo svoje radove. Konkurisali su sa pet pesama i haiku ciklusom.

Selektor je bio Mirko S. Marković, pisac, novinar i profesor. Prva nagrada za haiku pesmu pripala je Dobrašinu Jeliću, iz Beograda, druga Ljubici Stojanović iz Zemuna, treću nagradu dobio je Milenko Šarac iz Pljevalja. Ove godine pristiglo je 54 haiku ciklusa, a nagrađeni ciklus pripao je Borislavu Trajkoviću iz Sombora. Izabrani radovi našli su se i u zborniku, koji je objavila Narodna biblioteka Branko Radičević.

Na haiku večeri, već po tradiciji, učestvuje gost glumac. Ove godine je to bio Slobodan Stefanović, prvak pozorišta na Terazijama, poznat po izuzetnim glasovnim sposobnostima koji je pozajmljivao glasove mnogim junacima crtanih filmova, široj javnosti poznat po emisiji Mr. Kitchen u kojoj prikazuje svoje kulinarske sposobnosti.

Odžačka biblioteka će do kraja godine izdati omaž tridesetogodišnjem postojanju festivala. U saradnji sa Filološkim fakultetom iz Beograda biće izdata enciklopedija u kojoj će se pojaviti svi koji su ostavili trag u Haiku poeziji.

Odžaci su na prostoru bivše Jugoslavije prvi počeli da organizuju ovu vrstu festivala, a na kojem je do sada učestvovalo oko tri hiljade pesnika.
 

 

 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar