Od petka u galeriji Meander nova izložba

U petak, 8. marta, sa početkom u 19 sati, u galeriji Meander u Apatinu biće otvorena izložba ,,Raskršća'', Mile Gvardiol. Izložba će u apatinskoj galeriji biti postavljena do 21. marta.

O izložbi
 
,,Slike iz ovog ciklusa na metaforičan način tretiraju pitanje mentalno – emotivnih „raskršća“, trenutke razrešavanja individualnih dilema, donošenja odluka i biranja životnih puteva. Mrežom pravih i polukružnih linija koje su paralelne ili se međusobno seku i ukrštaju, prizorom koji asocira na raskrsnice autopuveta megalopolisa, umetnica vizualizuje temu kojom se bavi. Naslikani prizor kadrira tako da odaje utisak širenja i izvan granica platna.
Slikarski opus Mile Gvardiol pripada duhu geometrijske apstrakcije odnosno nastavlja put kojim su u srpskom slikarstvu išli Miodrag Protić, Aleksandar Tomašević i Stojan Ćelić.  Kako sama umetnica kaže - Njeni predhodni ciklusi, uz  primenu principa ponavljanja podrazumevali su dominantno istraživanje forme i boje a ciklusom „Raskršća“ likovnu problematiku  proširuje i na pitanje prostora.  Dok su početna dela ovog ciklusa slikana registom hladnih boja na monohromnom tamnom fonu, postepenom kolorističkom i geometrijskom razradom , umnožavanjem planova, uvođenjem segmenata neba ili flore,  umetnica postiže efekat prostornog iluzinizma složene virtuelne građe. Razvojem linearnog i bojenog sloja slike početne asocijativnost slabi ali  jača utisak dinamizma i energije unutrašnjeg polja slike.
Sam likovni jezik Mile Gvardiol počiva na dobro poznatim elementima (igri linija, ritma,boje) koji nisu upotrebljeni bučno već su pretvoreni u sofisticiran, biranim terminima koncipiran vizuelni govor, podržan perfekcijom neposredne realizacije.'' (Milica Todorović, istoričar umetnosti, kustos Galerije Savremne likovne umetnosti Niš)
 
O autoru
 
Mila Gvardiol je rodjena 1979. godine u Beogradu. Diplomirala je 2004. na  Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na Odseku zidno slikarstvo u klasi profesora Slobodana Đuričkovića. Doktorirala je 2012. godine na Interdisciplinarnim  studijima Univerziteta umetnosti u Beogradu na Odseku za digitalnu umetnost. Članica je ULUS-a od 2006. godine, a od 2011. i ULUPUDS-a. Zaposlena je u zvanju vanrednog profesora na Fakultetu za digitalnu produkciju u Sremskoj Kamenici i Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.
 
SAMOSTALNA IZLAGANJA:
2019.  Galerija Meander, Apatin
            Mali likovni salon Narodnog muzeja Kragujevac, Kragujevac
2018.  Galerija 73, Beograd
2018.  Galerija Savremene umetnosti Pančevo, Pančevo
2017.  Galerija savremne likovne umetnosti Niš - Paviljon u Tvrđavi, Niš
            Galerija "Laza Kostić", Sombor
2016.  Galerija Pikto, Zagreb, Hrvatska
            Galerija ULUS, Beograd
2015.  Likovni salon Kulturnog centra, Novi Sad
            Galerija Milotić, Pula, Republika Hrvatska
            Galerija savremene umetnosti Smederevo, Smederevo
2014.  Galerija Blok, Beograd
2012.  Galerija Mostovi Balkana, Kragujevac
            Galerija Singidunum, Beograd
2011.  Galerija Čedomir Krstić, Pirot
            Galerija 8, Skoplje, Makedonija
            Galerija DLUM, Skoplje, Makedonija
            Galerija Vladislav Maržik, Kraljevo
            Narodni Muzej Užice - Kuća Jokanovića, Užice
            Kuća Đure Jakšića, Beograd  
            Galerija Kulturnog centra Ribnica, Kraljevo
2010.  Galerija Stara kapetanija, Zemun   
            Virtuelna galerija ITN, Internet
            Galerija savremene likovne umetnosti Niš, Salon 77, Niš
            Kulturni centar Inđija, Galerija Kuće Vojinovića, Inđija
2006.  Galerija Zadužbine Ilije M. Kolarca, Beograd
 
Grupno je izlagala na oko 200 izložbi. Učesnica je  medjunarodnih festival digitalne umetnosti i likovnih kolonija. Nekoliko puta je nagradjivana u domenu slikarstva.  
RTS je 2013. godine producirao dokumentarnu monografiju "GVARDIOL - Mila Gvardiol".
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar