Od petka nova postavka u galeriji Meander

U galeriji Meander, od petka, 25. avgusta, biće postavljena izložba skulptura. U pitanju su skulpture ,,Simpozijuma skulpture Meander 2017''.

Simpozijum skulpture Meander je vajarska kolonija koja se organizuje  svake godine od 1994. godine na kojoj učestvuje 4 umetnika iz zemlje i inostranstva. Umetnici u prostorima apatinskih fabrika i radionica realizuju svoja dela koja ne mogu u svojim ateljeima i to po jedan rad galerijskog formata i jedan rad namenjen za postavku u javnom prostoru grada.  Tako je Apatin vlasnik jedne od najvrednijih zbirki skulptura iz savremene umetnosti u regiji sa preko 100 skulptura galerijskog formata i  isto toliko onih koji se nalaze na raznim lokacijama grada. Ove skulpture su  svakodnevno vidljive našim građanima i drugim posetiocima, turistima, istraživačima, umetnicima i prema tome čine i važnu turističku destinaciju i brend grada.
Simpozijum se finasira iz sredstava Ministarstva kulture Republike Srbije i lokalne samouprave. Njegovu realizaciju pomogli su brojni pojedinci, ljubitelji umetnosti i prijatelji galerije, kao i veliki broj sponzora: Apos Apatin, Fagus Art Apatin, Port Company, Unna doo, JKP Naš dom, Rapid Apatin, Tehnička škola sa domom učenika Apatin, JP za upravljanje putničkim pristaništem i marimom Aptin i drugi.


Na ovogodišnjem Simpozijumu učestvovali su vajari  Dragan Rajšić i Sanja Tomašević iz  Beograda, Petar Sibinović iz Uba i Jelena Pavićević iz Danilovgrada iz Crne Gore. Uradili su 9 skulptura od kojih će se tri postaviti u parku Doma zdravlja.


Dragan Rajšić je rođen 1967. godine u Puli. Završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu i doktorske studije na istom fakultetu. Docent je na predmetu skulptura u metalu i vajarske tehnologije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Živi i radi u Beogradu.
Sanja Tomašević je rođena 1976. godine u Beogradu. Diplomirala je vajarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Član ULUS-a. Živi i radi u Beogradu.
Petar Sibinović je rođen 1986. godine u Valjevu. Diplomirao je vajarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Trenutno na doktorskim studijama na istom fakultetu. Član ULUS-a. Živi i radi u Ubu.
Jelena Pavićević rođena je 1989. godine u Podgorici. Završila vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti na Cetinju, Crna Gora, master studije na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Živi u Danilovgradu u Crnoj Gori.

Izložba skulptura će u apatinskoj galeriji biti postavljena do 1. septembra
Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar