Od nedelje nova izložba u Muzeju Batinske bitke

Muzej Batinske bitke, depadans Gradskog muzeja, poziva sve zainteresovane na tematsku izložbu povodom obeležavanja 74- te godišnjice jedne od najvećih bitaka Drugog svetskog rata na prostoru Jugoslavije, a koja će biti otvorena 11. novembra, sa početkom u 11 sati.

Izložba "Heroji Sovjetskog saveza-učesnici Batinske bitke" prikazuje 35 odlikovanih Crvenoarmejaca, vojnika 57.armije 3.ukrajinskog fronta, koji su iskazali izuzetnu hrabrost, požrtvovanje i komandne sposobnosti tokom bitke, od 6. do 29. novembra 1944. godine, u sadejstvu sa partizanskim jedinicama 51. vojvođanske udarne divizije. Posetioci imaju priliku da se upoznaju sa herojima čije junačke podvige je Prezidijum SSSR-a nagradio najvišim odlikovanjem. 
 
Podaci o herojima su prikupljeni u sovjetskim arhivama, arhivi Muzeja 57.armije iz Moskve i literaturi na ruskom jeziku, zahvaljujući istraživačkom daru Evgenije Vasić, Somborke rođene u Rusiji. Autor izložbe je Milka Ljuboja, viši kustos istoričar Gradskog muzeja Sombor, prevodilac sa ruskog jezika prof. istorije Teodora Oparnica, a dizajn izložbe je delo Pavla Karabasila, višeg konzervatora somborskog Muzeja.
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar