Obeležavanje Svetskog dana muzike u Apatinu

Kulturni centar Apatin u ponedeljak, 22. juna, obežava Svetski dan muzike. Program počinje u 11 časova na platou ispred Doma kulture. Ozbiljnom muzikom predstaviće se učenici svih odseka Osnovne muzičke škole Stevan Hristić. U jednočasovnom koncertu najuspešniji učenici će pokazati umeće sviranja različitih instrumenata.

Kao prateći program proslave, u 19 časova u Maloj sali Kulturnog centra, predavanje na temu Istorijat muzike i nastanak i razvoj rokenrol muzike u svetu održaće Dobrica Veselinović, doajen rok scene i umetnički direktor Rock Clan festivala. Na predavanju će biti reči o osnovnim podelama u muzici po vremenu i žanrovima, sa posebnim osvrtom na nastanak i širenje rokenrola kao popularne muzike brojnih generacija čitavog sveta.

Na platou ispred Doma kulture, u 21:30 časova popularnom muzikom predstaviće se muzički sastav Rok fest bend iz Sombora.

Ukoliko bude bilo kiše program će se odvijati u Velikoj sali.

Obeležavanje Svetskog dana muzike datira iz osamdesetih godina prošlog veka kada je u Parizu 1982. godine, najdužeg dana u godini, prvi put organizovana proslava pod nazivom Fête de la Musique (Festival muzike) gde se širom Francuske proslavljalo besplatnim koncertima profesionalnih muzičara i muzičara amatera svih uzrasta. Od tada se svake godine sve više država priključuje obeležavanju ovog praznika koji pruža mogućnost da manje popularni muzičari široj publici približe umetnost i lično umeće. Od pre nekoliko godina i Srbija se uključila u obeležavanje ovog značajnog datuma, a Opštinski kulturni centar od prošle godine daje svoj doprinos ovoj velikoj svetskoj manifestaciji.

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar