O Miroslavljevom jevanđelju u somborskoj biblioteci

Predstavljanje fototipskog izdanja najlepše ćirilične knjige-Miroslavljevo jevanđelje i projekcija dokumentarnog filma pod nazivom U početku beše reč održaće se u utorak, 17. septembra, u 18 časova, u sali Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke Karlo Bijelicki u Somboru.

O Miroslavljevom jevanđelju, njegovom značaju, vrednosti i istorijatu govoriće Veljko Topalović, priređivač.

Na osnovu prateće knjige Veljka Topalovića i Dušana Mrđenovića Miroslavljevo jevanđelje–Istorijat, režiser Boško Savković snimio je dokumentarni serijal U početku beše reč i istoimeni dokumentarni film u trajanju od 60 minuta.

Miroslavljevo jevanđelje je najstariji sačuvani srpski ćirilički rukopis. Pisano je u poslednjoj četvrtini XII veka za humskog kneza Miroslava, starijeg brata Simeona Nemanje. Od svog nastanka, Miroslavljevo jevanđelje imalo je status srpske relikvije. Po lepoti, raznovrsnosti i veličini likovnih ukrasa, raskošnoj pozlati, organizaciji teksta,pa i samom formatu, zauzima jedinstveno mesto među sačuvanim pravoslavnim jevanđelistarima. Mnogi likovni ukrasi Miroslavljevog jevanđelja su u direktnoj vezi s tekstom, što dodatno ističe njegovo posebno mesto u evropskoj rukopisnoj tradiciji tog vremena. Tokom 2005. godine uvršćeno je u Uneskov registar svetske dokumentarne baštine, pod nazivom Pamćenje sveta, među 120 najvrednijih sačuvanih pokretnih dobara u istoriji.

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar