lokacija: Apatin
objavljeno: 11.05.2017.

Nova svetska priznanja za Zulićev Krug života

Kultura

Nakon egipatske izložbe u Kairu, još jedan uspeh za animaciju Krug života je i selekcija na Video Vortex festivalu u sklopu Koči Muzeris bienala u Indiji, najveće izložbe savremene umetnosti koja se održava svake dve godine. Ovo je drugi put da se ovaj rad našao u međunarodnoj selekciji najboljih ostvaranja u Indiji. Video Vortex je međunarodna konferencija i multimedijalna izložba koja okuplja selekciju najboljih umetnika na međunarodnoj savremenoj sceni u organizaciji škole novih humanističkih nauka i dizajna Šishti Instituta za umetnost, dizajn i tehnologiju u saradnji sa univerzitetom Bilkent u Ankari i Institutom  kulturnih mreža u Amsterdamu.

Nedugo zatim isti rad je prošao i selekciju Čileanskog žirija festivala Proceso de Error i našao se među najboljim ostvarenjima umetnika iz Španije, Italije, Portugalije, Meksika, Amerike, Argentine, Engleske, Brazila i Čilea. Ovaj festival je održan u prelepom čileanskom gradu Valparaiso u organizaciji INVE Plataforma Eksperimentalne umetnosti.

Nekoliko dana nakon izložbe u Čileu, stigli su rezultati američkog žirija koji je isti rad selektovao za internacionalnu izložbu u galeiji Index Art Centar koja se nalazi u Njuarku u Nju Džerziju. Reč je o izložbi koja se održava već dvanaest godina i na kojoj su autori imali priliku prikazati različite medije u savremenoj umetnosti. Ovaj put Milan Zulić se našao među umetnicima iz Amerike, Kanade, Australije, Engleske, Danske, Holandije, Nemačke, Tajlanda, Kine, Portugalije, Francuske, Italije i Brazila.
Da je "Krug života" zaista kvalitetno umetničko ostvarenje, pokazuje ulazak u zvaničnu selekciju još jednog međunarodnog festivala i to u glavnom gradu Grčke Atini. Festival pod nazivom TWIXTlab prikazao je selekciju najboljih multimedijalnih radova umetnika sa tri kontinenta Evrope, Amerike i Azije koji su ove godine objedinili više različitih tematskih sadržaja.

Tema rada Krug života je stara bakina čipka koju sam petlju po petlju parao i svaki oparani deo čipke skenirao kako bih kasnije sve te petlje digitalno pokrenuo u jedan niz i tako ponovo ispleo čipku, ali ovaj put novom savremenom tehnologijom. To je i priča o kreativnom kontaktu sa pretcima, ali i o životnom krugu svakog ponaosob. I to jeste univerzalna priča svih nas i kao takva bliska je i prepoznata širom sveta.
Pored ovog rada Milan Zulić koristi čipku i u klasičnom slikarskom mediju na platnu istražujući i kombinujući je sa portretima i figurama, a trenutno radi na novom ciklusu koji je nastavak njegovog kontinuiranog umetničkog putovanja.

Biografija:

Multimedijalni umetnik u oblasti slikarstva, skulpture, videa, fotografije i proširenih medija. Izlagao na 32 samostalne izložbe i preko 150 kolektivnih (Beograd, Novi Sad, Podgorica, Rijeka, Zagreb, Ljubljana, Maribor, Atina, Napulj, Trst, Sofija, Barselona, St. Petersburg, Marselj, Cirih, Varšava, Buenos Aires, Santa Fe, Šilong, Sao Paulo, Koventri, Kairo...).

Više puta nagrađivan za crtež, fotografiju, video i dizajn.

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

U utorak, 26. marta, na dan smrti Branka Ćopića, u spomen-biblioteci u Prigrevici biće održano književno veče u...

Biblioteka Karlo Bijelicki  i Izdavačka kuća CLIO pozivaju Vas na predstavljanje romana Stefana Čapalikua ,,SVAKO POLUDI NA SVOJ...

Organizacioni odbor odžačkog haiku festivala raspisao je konkurs za najbolje neobjavljene pesme i ciklus godine. Radovi se šalju u...

Otvaranje izložbe fotografija autora Bojana Đurišića, pod nazivom "Priče iz radionice", biće upriličeno 26. marta u Maloj galeriji...

U galeriji Meander u Apatinu u petak, 22. marta, sa početkom u 11 sati biće otvorena nova izložba.  U...

Učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje u Kuli nastupili su na 19. Memorijalu "Dušan Protić" u Beogradu. Mladi violinisti,...