Narodno pozorište Sombor - teatar čije pune sale izazivaju divljenje

Narodno pozorište u Somboru deo je bogate kulturne baštine, kojom se ovaj grad diči. Zdanje potiče iz osamdesetih godina XIX veka, od kada radi u kontinuitetu. Podignuto je po projektu Adolfa Vajte, u duhu klasicizma. Enterijer odiše barokom, u skladu sa pozorištima tog vremena iz Beča i Pešte. Zbog svega ovoga, i činjenice da svedoči o ljudskoj istoriji i razvoju, upisano je u republički i pokrajinski registar kao spomenik kulture od velikog značaja.

Prva predstava odigrana je davne 1882. godine, 25. novembra, a naziv Narodno pozorište ova institucija kulture ponela je 1952. godine. Ovde su režirali Vida Ognjenović, Stevo Žigon, Egon Savić, Jagoš Marković, Dušan Petrović, Kokan Mladenović, Gorčin Stojanović i mnoga druga istaknuta imena.
 
Sezonu otvara predstava “Egzit”
 
Danas, svi ljubitelji scene, predstave mogu da gledaju na Velikoj  sceni, koja ima 300 mesta  i na maloj sceni, Studio 99, koja je ime dobila po broju sedišta. Ansambl čini 17 glumaca.
Ovo profesionalno pozorište je jedno od najmobilnijih u našoj zemlji. Gostovalo je u Mađarskoj, Austriji, Makedoniji, Slovačkoj, Bugarskoj, na Kipru, u Sloveniji, Rusiji, Ukrajini i Crnoj Gori i osvajalo mnoge nagrade. 
 
Pozorišna sezona ove godine počinje 1. oktobra predstavom „Egzit” Arpada Šilinga. Nakon toga, ređaće se nove i stare predstave Narodnog pozorišta Sombor, a počeće se sa radom i na novim predstavama.
 
U novoj pozorišnoj sezoni, radićemo nove projekte sa rediteljima koji su već radili kod nas, kao i onima koji će po prvi put raditi sa našim ansamblom. Od onih nepoznatih somborskoj publici, izdvojio bih Igora Vuka Torbicu, jednog od najagažovanijih mladih reditelja u regionu, čiju će premijeru publika imati priliku da vidi već u novembru”, otkriva Mihajlo Nestorović, upravnik Narodnog pozorišta.
 
 
Jedno od najboljih pozorišta u zemlji
 
Ono po čemu je ovo pozorište specifično jeste Pozorišni maraton, koji se od 1993. godine organizuje kao završnica sezone. Tokom tri noći i tri dana smenjuju se gostujućih pozorišta, pozorišnih grupa i studenata dramskih fakulteta. Ovo pravilo prekršeno je samo 2008. i 2014. godine, kada je Maraton  trajao čak sedam dana! Čast da zatvori ovu manifestaciju ima predstava Narodnog pozorišta Sombor, koja je imala premijeru u prethodnoj sezoni. Sve se završava međusobnim posipanjem cvećem između publike i glumaca. 
 
Na Maratonu se uručuje i nagrada, ustanovljena 1992. godine - “Nikola Peca Petrović” za  najuspešnijeg pozorišnog menadžera. Ovo je način da se očuva uspomena na upravnika koji je Narodno pozorište  svrstao u red najboljih pozorišta u zemlji. Da je tako, pokazuju i najgledanije predstave.
 
Od aktuelnih predstava, izdvojio bih ‘Kad bi Sombor bio Holivud’ Kokana Mladenovića, koja istovremeno budi najlepša interesovanja i publike i pozorišnih profesionalaca. Pomenuta predstava je letos pobedila na festivalu Purgatorije u Tivtu u veoma jakoj konkurenciji iz čitavog regiona”, izdvaja Nestorović.
 
 
Publika prepoznala posvećenost
 
Poznavaoci kažu da je ovo najbolji teatar van Beograda, a ima i onih koji smatraju prestonicu ponekad i prevazilazi. Uzrok leži u posvećenosti poslu, koji su prepoznali značajni reditelji današnjice. Publika to zna da ceni.
 
Somborci su veoma zahvalna i pametna pozorišna publika. Realni su i teško hvale išta što nije na visokom nivou. Što se odziva tiče, naše predstave su uglavnom pune. Mnogi veći gradovi u Srbiji imaju značajno manje publike u svojim pozorištima, pa onda Sombor izaziva divljenje kada vide naše pune sale”, zaključuje razgovor MIhajlo Nestorović.
 
Foto: Facebook / Narodno pozorište Sombor
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar