Nagrada Golub 2015 Jasni Dimitrijević

Svečano uručenje nagrade "Golub 2015" održaće se u utorak, 9. Juna, u 12 sati,  u sali Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke Karlo Bijelicki u Somboru.

Žiri je na sednici održanoj 2. juna doneo odluku većinom glasova (Jovan Zivlak je izdvojio svoje mišljenje) da nagrada pripadne Jasni Dimitrijević za rukopis zbirke pripovedaka "Prepoznavanja".

Zbirka sadrži deset pripovedaka nejednake dužine, a broji sedamdesetak strana. Na njima će se prepoznati ljudi različitih nacionalnosti, emigranti, pripadnici LGBT grupe, Romi, osoba sa Turetovim sindromom. Uprkos svim tim razlikama, shvatiće da su svi oni jednaki pred teškoćama koje život nosi. A kad pritisak postane suviše jak, autorka kaže:

"Moram da naučim da živim s tim padovima kad već ne umem da ih promenim. A onda krenu misli, brze, svakakve. Prestajem da mislim u rečenicama, logično, artikulisano, samo krenu da se nižu filmovi."

I to su ključne rečenice u celoj knjizi. Jer priče Jasne Dimitrijević liče na kratke filmove, ili čak na kratke rezove. U pojedinim pričama se i navode umetnički filmovi koje glavna junakinja gleda u jednom klubu u Roterdamu, zatim bavljenje fotografijom, a prisutni su i motivi iz oblasti muzike. Glas autorke je stišan, ona nije nametljiva niti prodorna. Traži sporo čitanje i kod svakog narednog vraćanja tekstu, čitalac pronalazi još po nešto. A to je odlika lepe književnosti, stoji u saopštenju. 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar