Minej praznični - Zbornik darivan srpskom rodu

Najstarija i najvrednija knjiga somborske Gradske biblioteke Karlo Bijelicki, Minej praznični (Sabornik) Božidara Vukovića, stara 479 godina, čuva se u njenom Zavičajanom odeljenju. Ovo skupoceno i značajno izdanje starog srpskog štamparstva, dobijeno je na poklon od Biblioteke Matice srpske povodom stogodišnjice postojanja ovdašnje Gradske biblioteke.

Božidar Vuković, rodom Podgoričanin, poznati izdavač i štampar, osnovao je štampariju u Veneciji, koja je s povremenim prekidima radila duže od svih srpskih štamparija, od 1519. do 1579. godine. Ovo delo religioznog sadržaja, štampano je upravo u Veneciji, 1538. godine. Kao veliki rodoljub, Vuković je želeo da svom narodu podari svete knjige kakve su se, u to vreme, štampale na grčkom, francuskom i drugim jezicima.
Rad na štampanju je, nakon Božidarove smrti, po nekim podacima, najverovatnije 1539. godine, nastavio njegov sin Vićentije. Inače, najveći broj srpskoslovenskih izdanja u ovom italijanskom gradu nastao je u njihovoj štapariji.

"Kao kulturno dobro, Vukovićev Zbornik uživa posebnu zaštitu. Čuva se u zaštitnoj kutiji u Zavičajanom odeljenju. Pripada zbirci rariteta koju čini još 350 dela, zakonom proglašenih za spomenike kulture." - kaže Marija Čačić, rukovodilac Zavičajnog odeljenja somborske Gradske biblioteke.

Zbornik Božidara Vukovića i još 11 drugih raritetnih knjiga nedavno je vraćeno iz Odeljenja za zaštitu publikacija Biblioteke Matice srpske gde su restaurirane i konzervirane.

"Ova knjiga, velikog formata ima 432 lista, sadrži ilustracije sa likovima svetitelja, među kojima su Stefan Dečanski, Sveti Sava i Simeon, kao i zastavice sa grbom vojvode Božidara. Minej praznični spada u crkveno-bogoslužbene knjige i sadrži u sebi službe velikih praznika. Štampar knjige je Mojsije Dečanac. Knjiga je obogaćena i ukrasnim inicijalima, vinjetama sa stilizovanom ornamentikom, cvetnom, vinove loze." - pojašnjava Čačićeva.

Kožnog poveza, ukrašenog ornamentom, sa dve kopče, Zbornik Božidara Vukovića, čuva se u zaštitnoj kutiji od kože, sačinjenoj u Odeljenju za zaštitu publikacija u Biblioteci Matice srpske. Somborci, nažalost, malo znaju o ovom vrednom crkvenom i duhovnom blagu.

Neki detalji iz Prazničnog mineja dospele su u skoro identičnoj postavci na zdanju crkve Sv. Klimenta u Mustaće kod Trebinja, manastira Nikolja pod Kablarom, Blagoveštenja kablarskog i još nekih spomenika živopisanih u 17. veku. Nije detaljno poznato kako je Vuković organizovao prodaju svojih knjiga, ali se na osnovu njegovog testamenta i malobrojnih druhih izvora naslućuje da je to činio preko posrednika, koji su radi komisione prodaje preuzimali odgovarajući broj primeraka u Dubrovniku, Kotoru ili manastiru Mileševi.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar