Mešoviti hor SPD osvojio srebro na Međunarodnom festivalu u Bratislavi

Mešoviti hor Somborskog pevačkog društva vratio se sa 6. Međunarodnog muzičkog festivala u Bratislavi gde se takmičio, u veoma jakoj konkurenciji sa  horovima: Dečijim horom škole za muzičke talente iz Letonije, Akademskim horom muzičkog učilišta iz Rusije, vokalni odsek, Kamernim horom iz Litvanije, Ženskim kamernim horom iz Norveške, Dalamatinskom ženskom klapom i još dva ženska kamerna hora iz Slovačke i osvojio II mesto i srebrno odličje. 

Svi izvođači, bez obzira na vrstu hora i muzičko obrazovanje, jednako su ocenjivani  po  traženim parametrima.
 
Za samo dve godine rada, ovo je veliki uspeh za Mešoviti hor SPD, a  zasluge pripadaju entuzijazmu i znanju Milana Radišića, kao i  redovnim članovima hora.
 
Samo putovanje započelo je posetom Beča, gde su na četiri različita mesta, otpevali po jednu pesmu sa takmičarskog repertoara. Reakcije slučajne publike bile su divne. Aplauzi, osmesi, pažnja tokom trajanja kompozicija, prilasci nakon završetka da ponekom od horista čestitaju i pitaju odakle su, jesu li neki lokalni hor, kada su rasli do neba,  jer su mogli s ponosom da kažu da su iz Srbije. 
U Bratislavi su nastupili na još tri koncerta. Prvi nastup bio je  na otvaranju festivala u Jezuitskoj crkvi, gde su otpevali tri kompozicije pravoslavnog duhovnog karaktera i tako se prvi put predstavili sudijama i publici.
Dan nakon otvaranja održan je kocert u Klarinski sali (crkva preuređena za koncerte)  gde su otpevane tri kompozicije etno karaktera, Srbije i Makedonije. Treći dan usledilo je takmičenje u Sali ogledala u samom centru Bratislave.
 
Sreća i zadovoljstvo svih horista bili su neizmerno veliki, jer su tokom tri dana slušali sjajne evorpske  horove,  te je srebro, sa 86,5 bodova od mogućih 100, sijalo kao zlato. 
 
Somborsko pevačko društvo se zahvaljuje gradu Somboru i Društvenim delatnostima grada Sombora na pomoći oko realizacije ovog puta.
 
 
 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar