Legat porodice Vuić u Gradskom muzeju Sombor
26.09.2016.

U Somboru će u četvrtak, 29. septembra 2016. godine, biti otvorena izložba "Legat porodice Vuić". Otvaranje je predviđeno za 18 sati, a izložba će se moći pogledati do 25.oktobra 2016.


Potpisivanje Ugovora o legatu je dogovoreno za 29.septembar 2016. godine u 17 sati.

Pod legatom u muzejima se najčešće podrazumeva  darivanje istorijsko-umetničkih predmeta odgovarajućoj ustanovi kulture.  Poklon je darivanje kulturnog dobra po osnovu obligacionog prava. Darodavac ustupa ustanovi kulture ili gradu predmete od kulturne ili umetničke vrednosti, bez neke nadoknade ili uslova. Građani i umetnici osnivaju legate umetničko-istorijskih dela.
 

Po svom sadržaju legati se mogu razvrstati u dve grupe:
1. Legati sa stvarima i predmetima velike kulturne i materijalne vrednosti (ikone, umetničke slike, knjige, arhivska građa, rukopisi, stare fotografije i stari nameštaj, filmska grada)
2. Legati koje sačinjava nepokretna imovina (kuće i stanovi).


 

Osnivači legata su građani i porodice. Dakle, legati kao kulturno dobro koje muzeji dobijaju od plemenitih pojedinaca su namenjeni pre svega širem društvenom konteksu i predstavljaju individualni pečat sticanja, pa i odricanja, i predavanje imovine budućim generacijama. Ono što određuje samu vrednost legata moglo bi se nazvati i utvrđenom vrednosti materijalne i duhovne kulture i tradicije kojima se darodavci vode.


 

Gradski muzej u Somboru upravo je ovih dana dobio na poklon legat čiji је darodavac porodica Todorov iz Sombora.


Legat sačinjavaju 306 predmeta među kojima su mnogobrojne knjige, dokumenti (čestitke, plakati, ugovori, programi za koncerte, priznanice), ručni rad sa bogatim primercima veza, salveta sa vezenim monogramima, jastučnice, gobleni, miljei. Razni predmeti tekstila sa kalupima za vez, benkicama za novorođenčad, plastronima, uzorcima čipke, konci, odevni predmeti. Predmeti asesoara sa lepezom, rukavicama, šeširima, ešarpama. Mnogobrojni predmeti od porcelana i stakla sa čašama, šoljama, tanjirima, čajnicima, kutijama za nakit i sl. Od predmeta izrađenih od metala izdvajaju se kuhinjski pribor za spremanje hrane, tiganji, modle i alat.
 

Darodavci poput  porodice Todorov veoma su značajni za sam muzej koji predstavlja važan deo širokog konteksta gradske baštine, pa ni sam grad Sombor nije imao zahvalnijeg i zaslužnijeg darodavca iz redova svojih građana.
Ovako darivanje, bogato i veliko, bezuslovno i složeno po sadržaju u sebi nosi jedan izuzetan životni princip i želju da zadovoljstvo i radost traju šireći na dalje sam čin dobročinstva.
Gradski muzej se i ovim putem zahvaljuje porodici Todorov, ali i koristi priliku da pozove i sve ostale sugrađane da svojim činom darivanja pomognu muzeju u daljem očuvanju bogate kulturno- istorijske tradicije našeg područja.

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar