Izložba Znamenite žene somborske

Povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta, na Trgu Svetog Đorđa u Somboru otvorena je izložba pod nazivom Znamenite žene somborske. Izložbu je organizovao Kulturni centar Laza Kostić uz podršku Grada Sombora, Gradskog muzeja Sombor, Istorijskog arhiva Sombor i sajta Ravnoplov.

Izložba je, prema rečima direktorke Kulturnog centra Vesne Paštrović,  rezultat zajedničkog rada nekoliko somborskih institucija, a jedna od osnovnih inspiracija za nastanak izložbe o znamenitim ženama somborskim je gradonačelnica Dušanka Golubović.

Autor izložbe David Firanj je istakao da su ovom izložbom predstavljeni fragmenti značajnih, inspirativnih, velikih, ali i potresnih biografija predstavnica istaknutih Somborki koje su u različitim erama i kroz različite oblasti delovanja i stvaralaštva na najlepši mogući način promovisale Sombor i unapređivale ga.

-U okviru izložbe predstavljeno je 17 biografija žena koje su obeležile deo istorije i kulture Sombora i koje su uticale na to da stereotipizacija rodnih uloga, pre svega uloga žene u porodici i društvu bude promenjena. Dokaze za to imamo u današnjici kada možemo reći da su mnoge savremene Somborke istaknute i veoma uspešne u oblastima koje su ne tako davno bile opredeljene isključivo za muškarce - rekao je Firanj i dodao da i danas postoje oblasti života i društva gde žene nepravedno zauzimaju podređen položaj.

Izložba Znamenite žene somborske na Trgu Svetog Đorđa može se pogledati sve do 23. marta.   

 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar