Izložba Uspomene sa tavana kuće Turskog u Apatinu

Izložba Uspomene sa tavana kuće Turskog biće postavljena tokom trajanja Apatinskih ribarskih večeri. Izložbu će biti moguće pogledati od 4. do 12. jula u Galeriji Meander. U izložbi je prikazan presek raznih istorijskih momenata u kojima je porodica Turski živela. 

Velelepnu kuću poznatu kao Kuća Turski, izgradio je bogati industrijalac i vlasnik više ciglarskih peći u Apatinu Johann Majer junior 1854-1919. Majer je za članove svoje porodice izgradio više reprezentativnih stambenih zgrada u Apatinu, a jedna od njih  je i današnja zgrada pošte.  

Kuću Turski je gradio za svoju ćerku Lenku Majer koja se udala za plemića Belu Turskog od Tihanja. Kuća je jedinstvena po svom izgledu, jer su ne samo ulična fasada nego i dvorišne fasade dekorisane veoma bogatom zoomorfnom dekoracijom izrađenom od klinker cigle.  Svaki detalj ove fasade urađen je po nacrtima Johana Majera u njegovoj ciglani u Apatinu. Lenka i Bela Turski imali su četvoro dece koja su živela i odrasla u ovoj prelepoj kući u prvoj polovini 20 veka. Zadnji potomak ove porodice Andrija Turski preminuo je u Apatinu devedesetih godina 20 veka.  

Ova bogata i veoma obrazovana porodica opremila je kuću sa izuzetno kvalitetnim i skupim nameštajem i umetničkim predmetima. Kuća je bila svakako po svom enterijeru i eksterijeru jedna od najreprezentativnijih objekata u Apatinu. Nakon smrti Andrije Turskog počinje propadanje ovog velelepnog objekta. Naslednici prodaju sav inventar kuće, a godine propadanja i stalnih pljački svega što je u kući preostalo dovodi do toga da nestaju gotovo svi tragovi ove znamenite apatinske porodice. 
 
Nakon prodaje kuće Opštini Apatin na tavanu je pronađeno mnoštvo veoma dragocenih tragova prošlosti -sitnih predmeta, ali i hiljade dokumenata koji daju dragocene podatke o jednoj imućnoj građanskoj porodici. 
 
Na izložbi će posetioci moći da vide deo značajnih dokumenata pronađenih na tavanu ove kuće.  
 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar