Izložba Tragom Podunavskih Švaba otvorena u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu

U Muzeju Vojvodine u toku je izložba Tragom Podunavskih Švaba: Nemačko kulturno i istorijsko nasleđe u Srbiji. Izloženi predmeti su selektirani iz zbirke Muzeja Podunavskih Nemaca u Apatinu, a izložbu su pomogli Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Apatin.

Boris Mašić, predsednik Udruženja Nemaca Adam Berenc iz Apatina, na otvaranju izložbe je izrazio nadu da će Podunavski Nemci zauzeti zasluženo mesto u istoriji i kulturi Vojvodine.

-Nadam se da ovo neće biti poslednji put i da ćemo zajedno svi raditi na tome da Podunavski Nemci uzmu potpuno zasluženo svoje mesto u istoriji i kulturi Vojvodine -rekao je Mašić.

Zamenica predsednika Opštine Apatin Dubravka Korać istakla je da je ova izložba početak vrlo važne priče za Opštinu Apatin koja podrazumeva formiranje muzeja u tom gradu.

-To je investicija koja će nadživeti sve nas koji smo u Apatinu. Nasleđe Podunavskih Švaba je samo deo nasleđa kojim je naš grad bogat. Mi želimo kroz promociju ovih tema da pokrenemo priču, da zainteresujemo javnost kao i potencijalne donatore samog projekta. Nadam se da ćemo se kroz neko vreme videti u našem muzeju u Apatinu – rekla je Korać.

Dr Aleksandra Kolaković, istoričarka, navela je da su predmeti i spisi koji se mogu vidite na izložbi dugo bili skrajnuti, skriveni i zaboravljeni.

-Naravno da je jedan od razloga bilo nasleđe Drugog svetskog rata i da su to bile ideologije. Moramo da se trudimo da kulturno istorijsko nasleđe i baštinu koja je istovremeno regionalnog značaja, nacionalno i evropskog sačuvamo, prezentujemo i ostavimo narednim generacijama. Ova izložba nas hronološki vraća u prvu polovinu 18. veka kada su započele prve kolonizacije i dolasci Nemaca Dunavom. Kroz ovu izložbu možemo da uočimo koliki je bio značaj dolaska Nemaca za razvoj ovog kraja, za urbanizaciju, razvoj privrede, ali i u kulturološkom smislu – istakla je Kolaković.

Samo neka pitanja na koja ćete dobiti odgovore ukoliko pogledate izložbu su - Zašto su karavani kamila nekada krstarili Bačkom? Gde se nalazi i odakle je došla jedina Crna Bogorodica u Srbiji? Kako je Apatin postao jedan od centara nemačkog otpora Hitleru?

Izložbu će biti moguće pogledati do 10. novembra.

Do kraja godine izložbu će obići još i Beograd i Suboticu. U Beogradu izložba će biti u Univerzitetskoj biblioteci od 22. do 28. novembra, a u Subotici u Gradskoj kući od 29. novembra do 6. decembra.

  


 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar