Izložba Tragom Podunavskih Švaba u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu

U Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, danas, 1. novembra, u 18 časova biće otvorena izložba Tragom Podunavskih Švaba: Nemačko kulturno i istorijsko nasleđe u Srbiji. Izloženi predmeti su selektirani iz zbirke Muzeja Podunavskih Nemaca u Apatinu, a izložbu su pomogli Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Lokalna samouprava Opštine Apatin.

-Posetioci će moći da saznaju zašto su karavani kamila nekada krstarili Bačkom, gde se nalazi jedina Crna Bogorodica u Srbiji, zašto su žene iz Čelareva u 19. veku pisale austrijskom caru i zašto je poznati beogradski profesor Kosta Vujić celoga života skupljao apatinsku ciglu. Trudili smo se da ovom izložbom na jedan zanimljiv način predstavimo nasleđe nemačke zajednice ne samo u Apatinu, već i šire – kaže Boris Mašić iz Udruženja Adam Berenc.

-Ova izložba je odlična prilika da upoznamo javnost u celoj zemlji sa kulturnim blagom naše opštine, ali i da predstavimo naše ambiciozne planove na budućem uređenju i stavljanju tog nasleđa u funkciju kulturnog i turističkog razvoja, kroz projekte kao što su osnivanje Gradskog muzeja ili restauracija apatinske sinagoge – rekla je Dubravka Korać, zamenik predsednika Opštine Apatin.

Izložbu će biti moguće pogledati do 10. novembra.

Do kraja godine izložbu će obići još i Beograd i Suboticu. U Beogradu izložba će biti u Univerzitetskoj biblioteci od 22. do 28. novembra, a u Subotici u Gradskoj kući od 29. novembra do 6. decembra.

  

 

 

 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar