Izložba Svetlucave šume u Somboru

Povodom obeležavanja Dana grada Sombora, u Galeriji Kulturnog centra Laza Kostić biće otvorena izložba dela iz porodične zbirke somborskog slikara Save Stojkova. Otvaranje izložbe pod nazivom Svetlucave šume biće upriličeno u subotu, 15. februara, u 11 časova.

Sombor obeležava jedan i po vek institucionalizovane brige o svom zelenilu, po kome je naš grad čuven i van naših granica. Istovremeno, skoro su dva i po veka protekla kako je grad 1774. g. posadio dve velike obližnje hrastove šume – Bukovačku i Šikaru, koje su se prostirale na 1.500 katastarskih jutara. Do danas je sačuvan samo deo tog prirodnog blaga. Upravo je šuma čest motiv u slikarstvu somborskog slikara Save Stojkova, još od njegovih slikarskih početaka. Sačuvana su njegova prva platna, nastala u periodu od 1947. do 1950. godine, na kojima mladi slikar slika somborsku Šikaru u svim godišnjim dobima. Stojkov se šumama vraćao i kasnije, kao u predahu između slikanja prepoznatljivih pejzaža ravnice i portreta ravničara. I jedan od poslednjih velikih njegovih opusa bio je posvećen šumama. Nastao je tokom 2010. godine, tehnikom ulja na staklu, i predstavljen je na dve velike izložbe u Somboru i Novom Sadu.

Postavku će biti moguće pogledati do 22. februara.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar