Izložba o praistoriji Sombora i okoline u Gradskom muzeju

Od 12. novembra do 14. decembra Gradski muzej Sombor biće domaćin izložbe Nauka za muzeje: praistorija Sombora i okoline u svetlu novih bioarheoloških istraživanja koju finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, uz podršku Evropskog istraživačkog saveta.

Otvaranje izložbe je u utorak, 12. novembra u 18 časova. Na izložbi će biti prikazani rezultati analiza bioarheoloških istraživanja koje sprovode naučnici iz Instituta Biosens u Novom Sadu, angažovani na projektu BIRTH. Reč je o  prvom projektu u Srbiji koji je podržao Evropski istraživački savet, u saradnji sa kustosima Gradskog muzeja Sombor i Muzejske jedinice pri Narodnoj biblioteci Branko Radičević u Odžacima.

Analize su sprovedene na bioarheološkom materijalu sa praistorijskih nalazišta na teritoriji Bačke: Magareći mlin, Topole–Bač i Donja Branjevina. Novi rezultati o životima ljudi i životinja u praistoriji na tlu Bačke prepoznati su kao značajni u naučnim krugovima u zemlji i inostranstvu. Ova tri nalazišta, pružaju važna svedočanstva o prvim zajednicama zemljoradnika i stočara koje su nastanjivale područje Bačke i pružaju odgovore na neka od pitanja: Kada su živele i kakvog su bile zdravlja, odnosno čime su se hranile prve ljudske zajednice na teritoriji Bačke? Kako su sahranjivali svoje mrtve? Kada se na ovim prostorima po prvi put počelo konzumirati mleko životinja?

Tokom trajanja izložbe u Gradskom muzeju Sombor održaće se radionice, u okviru kojih će deca analizirati ljudske i životinjske skelete i izrađivati keramičke posude, poput onih kakve su korišćene u praistoriji.

Sve informacije o izložbi i pratećim programima možete dobiti na 060/045–9204 (Anđelka Putica) i  064/332–3818(Viktorija Uzelac). 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar