Izložba Anri de Tuluz-Lotrek u Somboru

Izložba pod nazivom „Anri de Tuluz-Lotrek – litografije, plakati i ilustracije naslovnih stranica“, biće otvorena u subotu, 18. maja, u Galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor. 

 
Postavka sadrži 25 litografija i originalnih naslovnica modnih magazina slavnog francuskog slikara Anri de Tuluz-Lotreka, u okviru manifestacije „Noć muzeja“ i biće postavljena do 8. juna.
Realizuje se u saradnji sa Srednjoevropskim kulturnim centrom i galerijom „Stjuarts“ iz Novog Sada.
 
Anri de Tuluz-Lotrek...
 
...francuski slikar, grafičar i ilustrator, rođen je u staroj francuskoj porodici plemićkog porekla.
Učen od strane akademskih slikara, u ranoj mladosti je slikao konvencionalne radove sa motivima prirode i konja, da bi se kasnije okrenuo naturalizmu i impresionizmu. 
Vremenom formira sopstveni stil i postaje postimpresionistički slikar i litograf koji u svojim radovima oslikava boemski život u Parizu tokom XIX veka. 
Lotrekovo stvaralaštvo karakteriše i uticaj japanske umetnosti koji se ogleda u nepostojanju senke, naglašenoj dinamici i izraženom pokretu i dijagonalama koje dominiraju kompozicijom. 
Novina koju Lotrek hrabro unosi u francusko slikarstvo je prazan prostor u sredini kompozicije što je za savremenike bilo nepojmljivo jer su oni akcenat stavljali na središte platna. On upotrebljava takozvani kloazonistički pristup koji se odlikuje jakim konturama. Ovaj stil dobija ime po postupku emajliranja gde se emajl jarkih boja izliva u jak metalni okvir.
 
Širu pažnju javnosti Tuluz-Lotrek je osvojio serijom plakata koje je napravio za Mulen Ruž, čiji je bio redovan gost. Njegove slike, koje su bespoštedno otkrivale sjaj i bedu pariskog društva, sadržavale satiru, grotesku, otkrivale komediju čoveka i izazivale tugu i razočarenje, bile su dočekane ili oduševljenjem ili oštrim neodobravanjem. Tuluz-Lotrek u svojim radovima pridaje važnost crtežu, liniji i naglašenim bojama. 
 
 
 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar