Info galerija - Velimir Matejić  'Grafike'
20.03.2006.

U petak, 9. marta od 19 časova, u Galeriji Menader biće otvorena izložba Velimira Matejića 'Grafike'. Fantastični likovi, krilati, zmajevi, arsenal gradskog mobilijara, asocijativni sklopovi različitih simbola i znakova, nazubljene forme nalaze se u  grafikama  u rasponu od malog formata do  grafika standardnih dimenzija. Bogatstvo kompozicionih sklopova sadrži   dinamičan preplet detalja, često je popunjen  znakovnim pismom inspirisanim narodnom i istočnjačkom ornamentikom. Sučeljavanje crno belog  u tehnikama, linorezu i drvorezu  su ekspresionističkog stila. Kroz čitav opus ovog umetnika se može sagledati razvoj grafike u nas. Jer  ovaj umetnik  prisutan na  grafičkoj sceni od polovine dvadesetog veka do danas.
Velimir Matejić rođen je u Beranima  1934. godine. Član  ULUS-a od  1968. godine i ULUV-a od 2004.  Izlagao na više stotina  grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu od toga preko trideset bijenalnih  i trijenalnih. Priredio 70 samostalnih izložbi  u Parizu, Beogradu,  Pančevu, Čačku, Kraljevu, Valjevu, Nišu, Novom Sadu, Smederevu, Kranju, Sarajevu, Zagrebu, Dubrovniku, Mostaru i dr.  Nagrađivan više puta  na prostorima bivše Jugoslavije, i  Novosibirsku, Bosanskoj Bistrici i dr.  Bavio se pedagoškim radom. Živi u Krivaji kod Bačke Topole. Izložba traje do 23. marta


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar