Godišnjica Batinske bitke obeležena i u Kulturnom centru Sombor

U velikoj sali KC „Laza Kostić“ održana je svečanost povodom obeležavanja godišnjice Batinske bitke. Tom prilikom, otvorena je izložba Glavne arhive grada Moskve, posvećena 75. godišnjici Velike pobede u Drugom svetskom ratu i dodeljena je nagrada „Venac slobode Radomir Drakulić“. Lauret ovogodišnje nagrade je Srpska čitaonica.

„Znači i meni i Srpskoj čitaonici, mi smo jedna institucija koja 175 godina postoji i radi, ja sam bio prethodni mandat član upravnog odbora, a sada sam već četvrte godine predsednik Sprske čitaonice koja je vrlo aktivna, radi na kulturnom i mnogim drugim poljima“, rekao je Aleksandar Radišić, predsednik Srpske čitaonice.

Ispred grada Sombora, okupljenima se obratila Ljiljana Tica, zamenica gradonačelnika, koja je istakla da Grad uvek podržava ovakve manifestacije i da će nastaviti da obeležava tako važne istorijske datume kao što je godišnjica Batinske bitke.

„Tada je završena četvorogodišnja borba protiv fašizma gde smo naučili nešto, a veoma je važno da se podsećamo na te istorijske događaje iz prošlosti kako bi lakše shvatili sadašnjost i pripremili se za budućnost.“

Nagrada „Venac slobode Radomir Drakulić“, dodeljuje se povodom sećanja na somborskog pesnika Radomira Drakulića koji je stradao u nacističkom logoru i dodeljuju je Udruženje građana „Ravangradsko proleće“ i Kulturni centar „Laza Kostić“ Sombor. Vesna Šašić, direktorka Kulturnog centra, istakla je da je ovogodišnju manifestaciju posebno oplemenila izložba fotografija koju su dobili iz Glavne arhive grada Moskve.

„Mi smo dobili jednu divnu izložbu, koju čini 40 fotografija ruskih ratnih fotografa, ona je posvećena zapravo 75. godišnjici Velike pobede Rusije u Drugom svetskom ratu, izložba nas okružuje, to su fotografije postavljene upravo kod nas u velikoj Sali.“

Gosti izložbe imali su priliku da se upoznaju s radovima Mihaila Trahmana, Jurija Koroljova, Aleksandra Ustinova, Borisa Ignatoviča, Sergeja Strunikova i drugih poznatih ratnih fotoreportera. Objektivom fotoaparata su ovekovečeni artiljerci, mornari, partizani, medicinske sestre, strugari, pioniri... Svi oni su branili Otadžbinu. Retki kadrovi prenose herojstvo, hrabrost i istrajnost – osobine koje su obeležile ratne godine.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar