GKUD „Dunav“ u Kopenhagenu: Srpske igre popularne i u Danskoj
Na poziv Srpskog folklornog ansambla „Opanak“ iz Kopenhagena, umetnički rukovodilac Gradskog kulturno umetničkog društva „Dunav“ iz Apatina Nemanja Borojević i njegov asistent Aleksandra Rapaić, proteklog vikenda boravili su u Kopenhagenu.
 
Inicijativa za ovaj put dolazi od dugogodišnjeg člana GKUD-a „Dunav“, Jovane Pecovski, koja u Kopenhagnu studira i uspešno vodi SFA „Opanak“. 
 
Tokom svog trodnevnog boravka, Nemanja i Aleksandra su sa izvođačkim sastavom postavili koreografiju „Igre iz Srbije“, sa kojom su kasnije i na stupili na na Festivalu folklora i tradicije u Švedskom gradu Halsingborgu. 
 
Prilikom posete, Borojević je radio i sa veteranskim sastavom koji se trenutno nalazi u završnoj fazi postavljanja svoje koreografije koju će uskoro predstaviti na nekom od predstojećih nastupa. 
 
- Danska je zemlja koja odiše opuštenošću i jako dobrom organizacijom života. Vreme je dosta drugačije nego u Srbiji, pa nam je bilo potrebno više vremena da se adaptiramo na vremenske prilike. Ja sam lično prezadovoljan kako su u SFA „Opanak“ savladali koreografiju i iskreno se nadam da ovo nije poslednji put da sarađujemo, za 025info ističe Nemanja Borojević. 
 

Treba napomenuti da folklornu grupu u SFA „Opanak“ čine mladi ljudi, studenti master i doktorskih studija kao i Srbi koji dugi niz godina žive u tom gradu okupljeni oko pravoslavne crkve Sveti Georgije.  


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar