lokacija: Apatin
objavljeno: 07.04.2019.

Festivalom u Kupusini obeležava se sto godina igranja pozorišnih predstava

Kultura

Otvoren je festival amaterskih pozorišta vojvođanskih Mađara u Kupusini, u organizaciji KUD-a „Petefi Šandor“, koji je okupio 17 dramskih sekcija kulturno-umetničkih društava i amaterskih pozorišta iz cele Vojvodine, koji će do 19. aprila izvesti 17 predstava.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici Ambasade Republike Mađarske u Srbiji, Nacionalnog saveta Mađara, amaterskih pozorišta i poslenici kulture iz cele Vojvodine, kao i predstavnici AP Vojvodine i apatinske opštine, koji su pre svečanog otvaranja posetili izložbu posvećenu stogodišnjici igranja pozorišnih predstava u Kupusini, koja je bila postavljena prostorijama KUD-a „Petefi Šandor“.

Susret se održava pod pokroviteljstvom opštine Apatin, koja je i suorganizator festivala.

Festival je podržao i Savez mađarskih društava, čije je sedište u Subotici, a Tehničku podršku pružio je Savez iz Budimpešte. Organizatori su obezbedili i dodatna sredstva u vidu donacija i sponzorstva.

Tokom trajanja festivala, kupusinski KUD „Petefi Šandor“ će ugostiti 1050 učesnika, a prema rasporedu planirano je da se u toku jednog dana održe po 3 predstave.

Festival je otvoren predstavom „Preko Dunava“ u izvođenju KUD-a „Petefi Šandor“, koja govori o posleratnim vremenima kada nije bilo dovoljno obradivog zemljišta, pa su se Kupusinci selili preko Dunava. Kada su stekli dovoljno imovine seljaci su se vraćali u svoje rodno selo gde su podizali kuće i kupovali zemlju. Na sceni je igralo 40 glumaca, svi iz Kupusine. Za završnicu Festivala novosadsko mađarsko pozorište će održati Gala koncert sa predstavom „Tom Sojer“. Sve predstave su na mađarskom jeziku.

Izvor i foto: radiodunav.com / Pixabay

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Kula, otvorena je izložba sa 9. likovne kolonije Saveza invalida rada Vojvodine i...

U maloj sali Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor u sredu, 23. aprila, biće upriličeno otvaranje druge...

Kako bi i najmlađi sugrađani uživali u najpopularnijim dečijim predstavama, lokalna samouprava opštine Odžaci, u saradnji sa Turističkom...

U utorak, 23. aprila, u amfiteatru Pedagoškog fakulteta u Somboru povodom 90 godina od smrti Arčibalda Rajsa biće...

Međunarodni dan knjige, 23. april, obeležiće se i u Sonti. U organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje...

Promocija knjige Svetislava Basare, pod nazivom "Atlas pseudomitologije", povodom Svetskog dana i knjige i autorskih prava, održaće se...