Festival Potpis, od 25. do 27. septembra, u Kulturnom centru Apatin

Kulturni centar Opštine Apatin organizuje, četvrti po redu Festival kratke forme Potpis koji će se održati od 25. do 27. septembra. Ovim povodom raspisan je konkurs za najbolju priču kratke forme za nagradu Miodrag Borisavljević. Selektor ovogodišnjeg konkursa književnica Jelena Lengold donela je odluku da za 2019. godinu titulu laureata ponese Jadranka Milenković iz Niša za priču Strah pod šifrom Alhambra.

U najuži izbor ušle su i priče Ovako mi je dobro Aleksandra Jovanovića iz Vranja, Gastro Jane Rastegorac Vukomanović, Sada Nataše Milić, Prst Tanje Milutinović, sve tri iz Beograda, Holivud Marka Popovića iz Vrbasa i priča Sve što znam o pticama Miljana Milanovića iz Zaječara. Dodelom nagrade biće otvoren festival.

-Nagrada se sastoji od povelje sa likom Miodraga Borisavljevića i novčanog iznosa. U okviru festivala predstaviće se kratki dokumentarni film, potom predstava, izložba i koncert - rekla je direktorka Kulturnog centra Apatin Danijela Obradović.

Prvog dana festivala, u sredu, 25. septembra, u maloj sali opštinskog Kulturnog centra biće prikazan film Maestro, od 20 časova. Ovaj film sniman je tokom 2016. godine, a režirao ga je Boško Milosavljević. Producent je Milan Kićevac, direktor fotografije Dušan Petrović, a montažer Goran Mijić. Kompozitor je Vladimir Tubić, animacije potpisuju Saša Knežević i Davor Kronja, a izvršni producent je Nikola Drobnjaković.

Publici će biti prikazana gotovo nepoznata priča o ruskom umetniku koji je u mladosti sarađivao sa Stanislavskim, Nemirovič -Dančenkom i Mejerholjdom. Kao emigrant,  1920. godine, bežeći od boljševika, ovaj briljantni umetnik dolazi na naše prostore i postaje nezaobilazan deo srpske pozorišne istorije. On je jedan od najistaknutijih umetnika koje smo imali, čovek koji je podučavao generacije srpskih glumaca i reditelja, blizak prijatelj Branislava Nušića. Njegovi učenici bili su neki od najznačajnijih reditelja i glumaca sa ovih prostora. A kao mlade glumice, sa njim su sarađivale i Mira Banjac i Renata Ulmanski. Ovo su njihova sećanja. Narator je Miloš Biković, a Rakitinove citate izgovara Milan Caci Mihajlović.

Drugog dana Festivala, 26. septembra, od 20 časova u velikoj sali Kulturnog centra biće odigrana pozorišna predstava Poslednja šansa. Reč je o komediji koja više od četiri godine obara rekorde gledanosti, inspiriše i vraća osmeh na lica publici koja svaki put, bez izuzetka, neskriveno uživa u pričama i avanturama glavne junakinje. Nakon više od 150 igranja, u zemlji i inostranstvu, ova monodrama,, nastavlja da priča priču o Velikom bratu, svetu zabave, rejtinzima i gledanosti, svetu u kome frizerka Gocili pokušava da ostvari svoj nikad ostvareni san - da pronađe muža. Predstava je odnela Zlatnu kolajnu Festivala pantomime i monodrame 2010, prvu nagradu 15. Festivala malih formi u Srpskom Sarajevu i prvu nagradu na 9. Međunarodnom festivalu Zlatni vitez u Moskvi. Igrana je u Americi, Kanadi, Nemačkoj, Švajcarskoj, Engleskoj, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, kao i širom Srbije. Na tekst Mirjana Bobić-Mojsilović, glumi Suzana Petričević.

Trećeg, poslednjeg dana Festivala, 27. septembra, u galeriji Meander, od 19 časova, biće otvorena međunarodna izložba Ex Libris. Prikazano će biti 176 radova, 48 autora iz Kine, Tajlanda, Norveške, Nemačke, Amerike, Crne Gore,  Rusije, Belorusije, Ukrajine, Poljske, Belgije, Italije, Rumunije, Bugarske, Slovenije, BiH, Meksika, Argentine, Turske i Srbije. Ovom izložbom, koja će trajati do 17. oktobra, postojeća kolekcija sada broji 900 Ex Libris-a.

Ex Libris je oblik primenjene grafike u okviru formata A6. Pojavljuje se u 15. veku sa pojavom štampane knjige kao nalepnica  na unutrašnjoj strani koja je označavala simbolima, figurama ili slovima  ime vlasnika ili autora knjige. Kasnije Ex Libris se razvio  u posebnu oblast primenjene grafike pogodne za  način  likovnog izražavanja  u malom formatu. Danas je Ex Libris  veoma razvijena oblast sa širokim spektrom primene različitih grafičkih tehnika od onih klasičnih do najsavremenijih kao što je primena specijalnih boja i bojenih efekata i obrade na računaru i digitalne štampe.

Festival se zatvara koncertom sastava Kalem u maloj sali Kulturnog centra od 20 časova. Kalem je sastav koji izvodi tradicionalnu muziku balkanskih prostora, odevenu u novo ruho. Stefan Ilić je pevač, violinista i kompozitor koji je svoje osnovno i srednje muzičko obrazovanje završio u školi za muzičke talente u Ćupriji gde je već kao veoma mlad pokazivao naklonost ka kreativnom radu. Nakon završene muzičke akadamije u Kragujevcu, započinje karijeru kao izvođač kroz nekoliko različitih sastava kako klasične, tako i tradicionalne muzike. Dušan Popović Lipovac je gitarista i kompozitor. Srednju muzičku školu završio je u Beogradu, a muzičku akademiju u Novom Sadu. 2014. godine biva izabran kao jedan od 50 stipendista ruske vlade za letnju školu Internacionalnog festivala Pravoslavne horske muzike u Sankt Peterburgu gde proučava jermensko, vizantijsko i rano hrišćansko pevanje u autentičnom modu. Iste godine upisuje Master studije muzičkog istraživanja u Mursiji, u Španiji. 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar