Ex Libris i Kalem - za kraj Festivala Potpis u Apatinu

Poslednjeg dana održavanja Festivala kratke forme Potpis, danas, u galeriji Meander u Apatinu, od 19 časova, biće otvorena međunarodna izložba Ex Libris. Posetioci će imati priliku da vide 176 radova od 48 autora iz Kine, Tajlanda, Norveške, Nemačke, Amerike, Crne Gore,  Rusije, Belorusije, Ukrajine, Poljske, Belgije, Italije, Rumunije, Bugarske, Slovenije, BiH, Meksika, Argentine, Turske i Srbije.

Prema propozicijama konkursa autori su poslali svoje radove na dve teme, prva, Vreme, i druga tema je slobodna. Inače, Ex Libris je oblik primenjene grafike u okviru formata A6. Pojavljuje se u 15. veku sa pojavom štampane knjige kao nalepnica  na unutrašnjoj strani koja je označavala simbolima, figurama ili slovima  ime vlasnika ili autora knjige. Kasnije Ex Libris se razvio  u posebnu oblast primenjene grafike pogodne za  način  likovnog izražavanja  u malom formatu. Danas je Ex Libris  veoma razvijena oblast sa širokim spektrom primene različitih grafičkih tehnika od onih klasičnih do najsavremenijih kao što je primena specijalnih boja i bojenih efekata i obrade na računaru i digitalne štampe. Ex Libris je više  od grafike, on je tražen predmet kolekcionarstva. Ovom izložbom, koja će trajati do 17. oktobra, postojeća kolekcija sada broji 900 Ex Libris-a.

Festival se zatvara koncertom sastava Kalem koji će se održati u maloj sali Kulturnog centra od 20 časova.

Kalem je sastav koji izvodi tradicionalnu muziku balkanskih prostora, odevenu u novo ruho. Stefan Ilić je pevač, violinista i kompozitor koji je svoje osnovno i srednje muzičko obrazovanje završio u školi za muzičke talente u Ćupriji gde je već kao veoma mlad pokazivao naklonost ka kreativnom radu. Nakon završene muzičke akadamije u Kragujevcu, započinje karijeru kao izvođač kroz nekoliko različitih sastava kako klasične, tako i tradicionalne muzike. Dušan Popović Lipovac je gitarista i kompozitor. Srednju muzičku školu završio je u Beogradu, a muzičku akademiju u Novom Sadu. 2014. godine biva izabran kao jedan od 50 stipendista ruske vlade za letnju školu Internacionalnog festivala Pravoslavne horske muzike u Sankt Peterburgu gde proučava jermensko, vizantijsko i rano hrišćansko pevanje u autentičnom modu. Iste godine upisuje Master studije muzičkog istraživanja u Mursiji, Španija.
 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar