Dragana Mrđa dobitnica nagrade “Miodrag Borisavljević” za kratku priču

U Narodnoj biblioteci u Apatinu, po 8. put za redom dodeljena je nagrada “Miodrag Borisavljević” za kratku priču. Na konkurs je pristiglo 152 kratke priče, kako iz Srbije tako i iz regiona. Novina u odnosu na prethodne godine je ta što će umesto žirija biti selektor koji će izabrati priču, a ove godine to je Rajko Lukač, književnik iz Beograda.- Prve priče koje sam počeo da čitam bile su tako loše, nisu ni ličile na priču. Uplašio sam se da će tako ostati do kraja i da neće biti ni jedna priča koja bi mogla biti nagrađena. A onda sam u tim pristiglim pričama našao 40 vrlo zanimljivh priča, koje odgovaraju propisima kratkih priča. Bilo mi je teško, ali izbor sam sveo na 14 priča, a onda je izbor pao na 10 najboljih, i među njima pobedu je odnela priča "Vučji zev" Dragane Mrđe.Ove godine objavljen je zbornik "Kratke priče" u kojem se nalazi 36 najboljih priča koje su stigle na prethodnih sedam konkursa. U pitanju je sedam pobedničkih priča i još 29 priča koje su izabrali članovi žirija koji su bili na ovim konkursima a to su: Srđan Šerer, Mara Vuković, Dušan Radivojević, Dušan Gladić, Vera Grubić, Zoran Mandić, Snežana Milosavljević, Stevo Drača, Vesna Kolarski i Vladimir Asrsenijević.
Na promociji zbornika bila je i Biljana Benić, dobitnica prve nagrade "Miodrag Borisavljević", koja je svim prisutnima pročitala svoju kratku priču "Svetozar".

Narađena priča "Vučji zev" Dragane Mrđe iz Beograda bazirana je na istinitom događaju. Ona je nakon čitanja pobedničke priče istakla da je prvi put u Apatinu iako je njen suprug rođen u ovom gradu, i da je od svekra čula dosta priča o Miodragu Borisavljivću kojeg je on lično poznavao i sa kojim se družio na Dunavu.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar