lokacija: Sombor
objavljeno: 16.04.2018.
Autor: Jelena

Dr Stojanu Berberu uručena nagrada za životno delo

Kultura

Na Skupštini književnika Vojvodine, koja je održana 14. aprila u Sremskoj Mitrovici, uručene su godišnje nagrade ovog udruženja: za životno delo, za najbolju knjigu 2017. godine i za nabolji prevod.

Za životno delo nagrada je uručena prof. dr Stojanu Berberu za njegov impozantan životni opus (od čega dva zapažena i obimna romana), koji je istovremeno ocenjen visokim umetničkim dometom. Kaže se, između ostalog, u obrazloženju DKV: „Sa više od pedeset naslova, knjigama poezije, proze, sa nekoliko antologija, knjigama dnevničke, odsnosno memoarske proze, čemu se poslednjih godine najviše posvećuje knjigama „Ravangradski zapisi“, „Svedok vremena“, „Dnevnik o Dobrici Ćosiću“ i „Venac Laze Kostića“, Stojan Berber je (uz zapažene knjige o Milošu Crnjanskom) i obimom i kvalitetom svojih dela potvrdio i meru i smisaonost vlastite posvećenosti lepoj i mudroj, istraživačkoj i osvetljivačkoj književnoj reči“.


Podsećanja radi, u jednoj od epizoda emisije ,,Život priča'', u produkciji 025info televizije, dr Stojan Berber bio je gost, gde je govorio o svom odrastanju, školovanju i mnogim drugim stvarima.

Takođe, dr Stojan Berber bio je deo i emisije ,,Somborskim sokakom'', a koja je bila izuzetno gledana na kanalu 025info televizije. U pomenutoj emisiji govorio je o životu i radu dr Radivoja Simonovića, po kojem je somborska bolnica dobila ime.
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

U velikoj sali Opštinskog kulturnog centra u Apatinu u nedelju, 22. aprila, sa početkom u 19 sati, biće...

Retrospektivna izložba fotografija „20 godina u jednoj sekundi“ fotoreportera Darka Dozeta biće otvorena 24. aprila u 19 sati,...

U ponedeljak, 23. aprila, sa početkom u 20 sati u velikoj sali Opštinskog kulturnog centra, biće odigrana pozorišna...

PROGRAM: Sombor, Sokolski dom 14.04. 20h Esenvalds, Vasks, Tavener, Makor Kamerni hor "Dekor" dir.Petra Grassi Mate Bekavac, duduk

U petak, 13. aprila, sa početkom u 19 sati, biće otvorena izložba radova Milana Krajinovića - Grafike.

Sedmo izdanje festivala SOMUS, nastalog na temeljima čuvenih Somborskih muzičkih večeri, biće održano od 14. do 20. aprila,...