Dani egipatske umetnosti u Somboru

U Gradskom muzeju Sombor, danas 30. oktobra, otvorena je manifestacija Dani egipatske umetnosti.

Ova specifična manifestacija nastavak je odlične saradnje koju grad Sombor ima sa ambasadom Egipta u Beogradu i sa NJ.E. ambasadorom Amr Alguvejlijem.

Ambasador je otvarajući izložbu istakao da je prijateljstvo Egipta i Srbije neraskidivo i da ova dva naroda imaju veoma mnogo sličnosti. U prilog tome ide i niz manifestacija koje su održane i koje su pokazale tu povezanost dva naroda:“Održalo se nekoliko manifestacija koje su bile intreresantne i koje su pokazivale zapravo tu povezanost, a takođe Sombor je na glasu kao grad žive kulture i žive ekonomije. Bez tih nekoliko izložbi niko ne bi znao za ova 22 izložbena primerka koja Sombor poseduje o Egiptu i ovakvi su događaji oni koji privlače pažnju kao što je, takozvana „Beogradska mumija“, dovela mnogo publike u Narodni muzej u Beogradu, ovo je neka vrsta analogije tome u Somboru“, rekao je ambasador Alguvejli.

Otvaranju manifestacije prisustvovao je i gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, koji nije krio svoje oduševljenje činjenicom da ima priliku lično ambasadoru, koji je redovan i dragi gost grada Sombora, da se zahvali na poseti i na prilici da nam približi Egipatsku kulturu.

Nakon otvaranja manifestacije, istoričar Nenad Marković održao je predavanje o Starom Egiptu, a priređena je i zložba islamske umetnosti i kaligrafije.

Manifestaciju su podržali Grad Sombor, Ambasada Arapske Republike Egipat u Srbiji, Muzej afričke umetnosti i Gradski muzej Sombor, a posetioci će moći ovu izložbu da pogledaju do 15. novembra.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar