Crvenokosa boginja u Narodnom muzeju u Beogradu

Izložbenu postavku Narodnog muzeja u Beogradu upotpunjuje i eksponat – Crvenokosa boginja, keramička figurina koja je otkrivena u Donjoj Branjevini kod Odžaka, na Dunavu, pre tačno trideset godina.

Crvenokosa boginja je nastala pre više od 7500 godina. Nesvakidašnje visine za starije neolitske figurine, Crvenokosa boginja visoka 38 cm se sa pravom može nazvati monumentalnom skulpturom. Neobično veliku nagu žensku figuru bujnih i prenaglašenih oblina, pored visine, od drugih neolitskih figurina izdvaja i pažljivo modelovana kosa u kojoj su pronađeni tragovi crvene boje.

Zahvaljujući biblioteci Branko Radičević iz Odžaka, u čijem sastavu je i Arheološka zbirka iz Donje Branjevine, Crvenokosa boginja je poverena na dugoročnu pozajmicu Narodnom muzeju u Beogradu.

Do petka, 6. decembra, svi zainteresovani posetioci će Crvenokosu boginju moći da vide izloženu u centralnom prostoru Atrijuma u Narodnom muzeju, a nakon toga će Boginja dobiti svoje mesto u stalnoj postavci muzeja.Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar