Besplatno na Noć muzeja!

Iskoristite priliku da u subotu, 16.05. besplatno posetite Gradski muzej u Somoboru. Pod sloganom "Otvori oči", organizatori imaju posebne preporuke za sve posetioce.

17:00 - 20:00  „Potraga za muzejskim blagom“,

Izazov  za svakog istraživača. U muzejskoj igraonici  „Potraga za muzejskim blagom” koja se igra u okviru edukativanog programa, polaznici nauče mnogo o samim predmetima koji su izloženi, o nameni i značaju izloženih eksponata, o njihovom širem društvenom i kulturnom kontekstu, o profesijama koje se vezuju  za rad u muzeju! Porodične grupe istraživača – deca koja su došla u Muzej sa roditeljima ili porodicom imaće prilike da se igraju muzejsku igru uz animatore. Muzejska igrica je u okviru stalne postavke na prvom sprat muzeja i u prizemlju. 

17:00 - 01:00 Stalna postavka

Nove ambijentalne celine,  prvi sprat muzeja i prizemlje.

21.00 - 21.45 Nova stalna postavka „Likovne jeseni“

Izložba crteža, tapiserija i sitne plastike iz fonda „Likovna jesen“, jugoslovenska umetnost od 1961-1992. godine. Stručno vođenje Čedomira Janičića, višeg kustosa istopričara umetnosti kroz izložbu. Ova zbirka uključuje i zbirku crteža otkupljenih sa Trijenala savremenog jugoslovenskog crteža u rasponu od 1963. do 1994. godine. Trijenale je organizovano u sklopu manifestacije «Likovna jesen» - panoramske smotre tekuće likovne produkcije u bivšoj Jugoslaviji - koju je 1961. godine pokrenuo Milan Konjović, slavni slikar i tadašnji upravnik Gradskog muzeja Sombor. Zajedno sa tapiserijama i primerima sitne plastike, ova izložba ima zadatak da promoviše manje vidljivi ali veoma značajan deo ove veoma zanimljive i vredne zbirke.

20.00 - 01.00 „Knjigom kroz biblioteku somborskog muzeja“
 

 

Izložba muzejske biblioteke Gradskog muzeja Sombor, u okviru koje će biti promovisan i zbornik stručnih tekstova Godišnjak Gradskog muzeja Sombor br.8. Na izložbi se po prvi put mogu u javnosti videti celine najstarijeg odeljenja muzeja sa najznačajnijim starim i retkim knjigama. Upoznaćete knjižni fond Istorijskog društva Bač-bodroške županije, ličnu biblioteku dr Imra Fraja koju je on legatom zaveštao muzeju i mnoge monografske i serijske publikacije koje je muzej kontinuirano nabavlja putem razmene, poklona i kupovinom. Javnost će na jednom mestu imati prilike da upozna izuzetnu vrednost  stručne biblioteke Gradskog muzeja Sombor. 

detalj lične biblioteke dr Imra Frajma

 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar