lokacija: Sombor
objavljeno: 13.05.2015.

Besplatno na Noć muzeja!

Kultura

Iskoristite priliku da u subotu, 16.05. besplatno posetite Gradski muzej u Somoboru. Pod sloganom "Otvori oči", organizatori imaju posebne preporuke za sve posetioce.

17:00 - 20:00  „Potraga za muzejskim blagom“,

Izazov  za svakog istraživača. U muzejskoj igraonici  „Potraga za muzejskim blagom” koja se igra u okviru edukativanog programa, polaznici nauče mnogo o samim predmetima koji su izloženi, o nameni i značaju izloženih eksponata, o njihovom širem društvenom i kulturnom kontekstu, o profesijama koje se vezuju  za rad u muzeju! Porodične grupe istraživača – deca koja su došla u Muzej sa roditeljima ili porodicom imaće prilike da se igraju muzejsku igru uz animatore. Muzejska igrica je u okviru stalne postavke na prvom sprat muzeja i u prizemlju. 

17:00 - 01:00 Stalna postavka

Nove ambijentalne celine,  prvi sprat muzeja i prizemlje.

21.00 - 21.45 Nova stalna postavka „Likovne jeseni“

Izložba crteža, tapiserija i sitne plastike iz fonda „Likovna jesen“, jugoslovenska umetnost od 1961-1992. godine. Stručno vođenje Čedomira Janičića, višeg kustosa istopričara umetnosti kroz izložbu. Ova zbirka uključuje i zbirku crteža otkupljenih sa Trijenala savremenog jugoslovenskog crteža u rasponu od 1963. do 1994. godine. Trijenale je organizovano u sklopu manifestacije «Likovna jesen» - panoramske smotre tekuće likovne produkcije u bivšoj Jugoslaviji - koju je 1961. godine pokrenuo Milan Konjović, slavni slikar i tadašnji upravnik Gradskog muzeja Sombor. Zajedno sa tapiserijama i primerima sitne plastike, ova izložba ima zadatak da promoviše manje vidljivi ali veoma značajan deo ove veoma zanimljive i vredne zbirke.

20.00 - 01.00 „Knjigom kroz biblioteku somborskog muzeja“
 

 

Izložba muzejske biblioteke Gradskog muzeja Sombor, u okviru koje će biti promovisan i zbornik stručnih tekstova Godišnjak Gradskog muzeja Sombor br.8. Na izložbi se po prvi put mogu u javnosti videti celine najstarijeg odeljenja muzeja sa najznačajnijim starim i retkim knjigama. Upoznaćete knjižni fond Istorijskog društva Bač-bodroške županije, ličnu biblioteku dr Imra Fraja koju je on legatom zaveštao muzeju i mnoge monografske i serijske publikacije koje je muzej kontinuirano nabavlja putem razmene, poklona i kupovinom. Javnost će na jednom mestu imati prilike da upozna izuzetnu vrednost  stručne biblioteke Gradskog muzeja Sombor. 

detalj lične biblioteke dr Imra Frajma

 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Narodna biblioteka Branko Radičević iz Odžaka je na konkursu za otkup knjiga Ministarstva kulture, dobila sredstva za fond...

Festival amaterskih pozorišta Srbije, 61. po redu, u Kuli počinje večeras u Kulturnom centru i traje do 22....

U Narodnom pozorištu Sombor juče je otvoren dvadeset sedmi Pozorišni maraton koji će trajati do subote, 15. juna. Publika...

Na inicijativu opštinskog Kulturnog centra, po prvi put će se u Apatinu obeležiti Svetski dan muzike, 21. jun. Više...

Predstava Kiss gostuje na festivalu Nedelja pozorišta u Sonti sutra, 14. juna, u 20 časova. Ovaj komični akustični...

Skupština Grada Sombora na sednici održanoj u ponedeljak za direktorku Narodnog pozorišta Sombor imenovala je producentkinju Bojanu Kovačević.