Apatinski KUD Carza proslavio prvi rođendan

Proteklog vikenda KUD Carza iz Apatina održao je veoma uspešan godišnji koncert u Domu kulture kojim su obeležili svoj prvi rođendan. U KUD-u Carza su, prema rečima potpredsednice Milane Basarić, prezadovoljni kako je protekao koncert i koliko je svako od članova dao svoj maksimum.

-Svi smo bili uzbuđeni oko pripreme koncerta, uložili smo puno truda i energije, što se i isplatilo. Najveća nagrada nam je aplauz publike kao i veliki broj onih koji su došli da nas podrže. Koncert je bio još jedna potvrda da ovo što radimo ima svoju svrhu i smisao. Zahvaljujemo se svima koji nas vole i podržavaju i obećavamo da ćemo ubuduće biti još bolji - kaže Milana.

Proslavili su prvi rođendan, a put do njega, kako ističe Milana, nije bio lak, ali kada čovek radi ono što voli ništa nije teško.

-Naši članovi se, pored redovnih proba, okupljaju i van njih, često se druže. I onda, kada imaš takve članove, šta god da zamisliš, nije teško da ostvariš. Energija i ljubav prema onome što radiš čine sve ostvarivim. A sve je počelo kao ideja jedanaestoro ljudi okupljenih oko istog cilja. Svaki početak je uvek težak, ali sa dobrim timom sve ide mnogo lakše. Presrećni smo što naš grad prepoznaje ovu našu priču - navodi Milana.

KUD Carza trenutno broji oko 100 članova raspoređenih u dve sekcije, folklorne ansamble i pevačku grupu Etna. Imaju školicu folklora, mlađi dečiji uzrast, stariji dečiji uzrast, izvođački ansambl i veteransko-rekreativni ansambl.

-Većina, oko 80 posto, članova su mladi. To je temelj jednog KUD-a jer kroz par godina, kad stasaju, oni će putovati na koncerte i predstavljati svoj grad ili državu. Kod nas postoje pravila koja moraju da se poštuju kad je reč o probama, ali van proba smo drugari, prijatelji i uvek smo tu za našu decu. Izuzetno važna karika svakog KUD-a je i uprava. Mi smo se prepoznali, stremimo ka istom cilju, zajednički donosimo sve odluke kako bismo poboljšali svoj rad, kao i predstavljanja KUD-a u najboljem svetlu gde god da nastupamo - kaže Milana.

Milana ističe da se u Carzi trude da na svakom koraku promovišu svoj rad, ali i svoj grad.

-Gde god smo nastupali do sada čuli smo samo pozitivne komentare za svoj rad, umeće igre, program koji izvodimo. Uvek čujemo pohvale na to kako predstavljamo svoj grad u najboljem mogućem svetlu. I ubuduće ćemo se truditi da se čuje za Apatin i Carzu - kaže Milana.

Najvažnije je, smatra Milana, da današnji roditelji  shvate koliko je bavljenje folklorom zdravo za njihovu decu, koliki je to prijatno okruženje i osećaj pripadništva.

-KUD je zdrava sredina koja deci pruža prijatnu atmosferu, razvija ljubav, drugarstvo, empatiju i taj neprocenjivi osećaj da nečemu pripadaš, da deliš iste želje i potrebe i stremiš istom cilju. I sve to uz igru i muziku koji šire lepo raspoloženje i pozitivnu energiju. Trudimo se da budemo jedna jaka i zdrava porodica. Misija nam je i da vratimo publiku u prelepi Kulturni centar i da folklor i koncerti budu nešto što se u našem gradu ne propušta - rekla je Milana i pozvala sve one koji vole pesmu i igru da se pridruže KUD-u Carza, da zajedno uče prve korake, razvijaju se i streme ka tome da prave velike stvari i van granica naše države, ispisujući istoriju folklora jednog grada.

 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar