1. Vidovdanski sabor folklora 28. juna u Apatinu

Gradsko kulturno umetničko društvo ,,Dunav'' iz Apatina organizuje 1. Vidovdanski sabor folklora. Ova manifestacija biće održana u Velikoj sali Opštinskog kulturnog centra 28. juna, sa početkom u 19 sati, na Vidovdan, praznik koga praznuju Srpska i Bugarska pravoslavna crkva. Ovaj praznik jedan je od najvećih srpskih praznika, a značaj Vidovdana za srpski narod proističe iz istorijskih događaja koji su vezani za taj datum. Od svih, najznačajniji je Kosovski boj, pogibija Kneza Lazara i takozvana ,,propast Srpskog carstva'', pa se tog dana, pored svetog Amosa, od početka 20. veka slavi i crkveni praznik Svetog velikomučenika kneza Lazara i svetih srpskih mučenika.


- Odlučili smo da organizujemo ovu manifestaciju sa nama dragim gostima, a kod kojih smo i mi gostovali u prethodnom periodu. Ideja je da za sve ljubitelje folklora zajedno napravimo jedno lepo veče, ističe Nemanja Borojević, umetnički rukovodilac GKUD-a ,,Dunav''.


Pored apatinskog društva, na Vidovdanskom saboru folklora nastupiće i SKUD “Jovan Lazic” iz Belog Manastira, KUD “Đerdan” iz Srpskog Miletića i KUD “Ratko Pavlovic- Ćićko” iz Ratkova.


-Pozvala bih sve ljubitelje folklore na naš Sabor u Dom kulture, da zajedno uživamo u programu koji smo vredno spremali. Ovaj koncert trebalo bi da bude završni koncert svih folklornih ansambala GKUD-a ,,Dunav''. Do kraja sezone čeka nas još nastup na Apatinskim ribarskim večerima, nakon čega je sezona gotova i ide letnji raspust za sve grupe, rekla je Đurđica Bursac, rukovodilac programskog saveta GKUD-a ,,Dunav'' i dodala kako se nada da će Vidovdanski sabor folklora u Apatinu biti zapažen i prerasti u tradiciju.
 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar