Svetski dan borbe protiv raka
20.02.2004.

U svetu se danas obeležava Svetski dan borbe protiv raka. Stručnjaci upozoravaju da u Srbiji od ove bolesti godišnje umire oko 21 000 ljudi.
Godišnje skoro 460.000 žena u svetu umre od raka dojke, dok blizu 610. 000 muškaraca i žena umrlo od kancera debelog creva.

Neki od faktora rizika su nezdrav stil života, konzumiranje cigareta, različite infekcije, genetski faktor, fizička neaktivnost, preterana izloženost sunčevoj svetlosti i prekomerna telesna težina.

Stručnjaci upozoravaju da umerena fizička aktivnost 150 minuta nedeljno može da smanji rizik od raka dojke i debelog creva, objavljeno je na sajtu Svetske zdravstvene organizacije.

Takođe se upozorava da je fizička neaktivnost četvrti vodeći faktor rizika za sve smrtne slučajeve, a da 31 odsto svetske populacije nije fizički aktivno.

U Srbiji se svake godine otkrije neki oblik maligniteta kod 33.000 osoba, a godišnje od te bolesti umre oko 21.000 ljudi, izjavila je dr Ana Jovićević iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar