'Očerupali' korparu
20.01.2013.

Nekada je apatinska „Korpara“ zapošljavala nekoliko stotina radnika, a predmeti od pruća bili veoma traženi na domaćem i inostranom tržištu. Danas iz nekadašnje „Korpare“ lopovi odnose bukvalno sve: crep, građu, prozore, čak je nestala i gvozdena kapija sa ulaza. Procenjuje se da šteta iznosi oko dva miliona dinara. Pre devet godina stigla je inicijativa za prodaju D. P. „Korpara“, a u martu 2003. je prodata beogradskoj firmi „Konstancija“. Prilikom privatizacije firma je raspolagala sa 51.000 kvadratnih metara građevinskog i više od dva miliona kvadratnih metara poljoprivrednog zemljišta, koje sada pripada državi, jer ga je „Konstancija“, koja je kupila „Korparu“, koristila u zakup, a samo su zgrade pripadale firmi.
- Predložio sam opštini i Direkciji za izgradnju da neposrednom pogodbom uzmu preduzeće, ali oni nisu zainteresovani – kaže Rajo Erić, poverenik Agencije za privatizaciju, napominjući da ni poverioci nisu zainteresovani za preostalu imovinu.
Godine 2007. opština je, u saradnji sa beogradskom firmom „MK-plet“, pokušala da oživi korparstvo. Organizovana je obuka za 28 pletača, NSZ je izdvojila oko 1,7 miliona dinara, a opština je obezbedila oko 400.000 dinara i besplatno ustupila prostor za obuku. Ali, i taj pokušaj je propao.
Pravda


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar