Digitalna participacija za urbanističke i prostorne planove

Koncept za uvođenje procesa digitalne participacije za urbanističke i prostorne planove na nivou lokalnih samouprava, na primeru grada Sombora, prezentovan je u zgradi lokalne samouprave. 

Reč je o aplikaciji koja bi građanima bila dostupna na internet stranici grada i na osnovu koje bi oni mogli da se blagovremeno informišu o urbanističkim i prostornim planskim dokumentima, kao i da ostave svoje primedbe ili komentare.

"Ovo je samo prvi korak ka realizaciji koncepta koji je u suštini uputstvo građanima koji koriste internet, na koji način da pristupe planskom dokumentu i da ostave komentar", zaključila je gradonačelnica Dušanka Golubović

Dokument za uvođenje digitalne participacije građana je izradila nemačka firma Tetraedar, na osnovu Memoranduma koji su u aprilu potpisali Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju i razvoj - GIZ (u okviru Ambero projekta) i grad Sombor. 

Gradonačelnica Dušanka Golubović, pozdravila je prisutne, mr Đorđa Milića, pomoćnika ministra u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Draganu Živković iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije, Harolda Milera, vođu tima Ambero projekta i njegove saaradnike, dr Štefana Vilforta, generalnog direktora nemačke firme Tetraedar, Klaru Danilović i Igora Miščevića, predstavnike Stalne konferencije gradova i opština. 

Pomoćnik ministra mr Milić, je naveo da je primena navedenog koncepta ideja Ministarstva iz 2014. godine i da je svrha njegove primene efikasniji sistem planiranja. 

"Reč je o sistemski važnom koraku, koji nas uvodi u novo digitalno okruženje i novoj komunikaciji između svih učesnika", kazao je Milić i dodao da je pri tome najvažnije zaštititi javni interes. 

Osnova za izradu koncepta koji je prezentovao dr Vilfort, bila je postojeća praksa u Somboru i Srbiji u odnosu na praksu u Nemačkoj, u kojoj se koncept primenjuje.

Prezentaciji su prisustvovali i Miroslav Kovačić, član Gradskog veća za komunalnu delatnost i investicije, načelnica Gradske uprave Helena Roksandić Musulin, sa saradnicima i arhitekte i planeri Javnog komunalnog preduzeća Prostor.

Koncept digitalne participacije na primeru grada Sombora biće prezentovan u drugim gradovima u Srbiji, a potom u narednim godinama sledi prilagođavanje aplikacije, sprovođenje pilot projekta u Somboru i poslednji i četvrti korak implementacija u Srbiji.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar