lokacija: Sombor
objavljeno: 13.09.2018.

Digitalna participacija za urbanističke i prostorne planove

Info servis

Koncept za uvođenje procesa digitalne participacije za urbanističke i prostorne planove na nivou lokalnih samouprava, na primeru grada Sombora, prezentovan je u zgradi lokalne samouprave. 

Reč je o aplikaciji koja bi građanima bila dostupna na internet stranici grada i na osnovu koje bi oni mogli da se blagovremeno informišu o urbanističkim i prostornim planskim dokumentima, kao i da ostave svoje primedbe ili komentare.

"Ovo je samo prvi korak ka realizaciji koncepta koji je u suštini uputstvo građanima koji koriste internet, na koji način da pristupe planskom dokumentu i da ostave komentar", zaključila je gradonačelnica Dušanka Golubović

Dokument za uvođenje digitalne participacije građana je izradila nemačka firma Tetraedar, na osnovu Memoranduma koji su u aprilu potpisali Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju i razvoj - GIZ (u okviru Ambero projekta) i grad Sombor. 

Gradonačelnica Dušanka Golubović, pozdravila je prisutne, mr Đorđa Milića, pomoćnika ministra u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Draganu Živković iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije, Harolda Milera, vođu tima Ambero projekta i njegove saaradnike, dr Štefana Vilforta, generalnog direktora nemačke firme Tetraedar, Klaru Danilović i Igora Miščevića, predstavnike Stalne konferencije gradova i opština. 

Pomoćnik ministra mr Milić, je naveo da je primena navedenog koncepta ideja Ministarstva iz 2014. godine i da je svrha njegove primene efikasniji sistem planiranja. 

"Reč je o sistemski važnom koraku, koji nas uvodi u novo digitalno okruženje i novoj komunikaciji između svih učesnika", kazao je Milić i dodao da je pri tome najvažnije zaštititi javni interes. 

Osnova za izradu koncepta koji je prezentovao dr Vilfort, bila je postojeća praksa u Somboru i Srbiji u odnosu na praksu u Nemačkoj, u kojoj se koncept primenjuje.

Prezentaciji su prisustvovali i Miroslav Kovačić, član Gradskog veća za komunalnu delatnost i investicije, načelnica Gradske uprave Helena Roksandić Musulin, sa saradnicima i arhitekte i planeri Javnog komunalnog preduzeća Prostor.

Koncept digitalne participacije na primeru grada Sombora biće prezentovan u drugim gradovima u Srbiji, a potom u narednim godinama sledi prilagođavanje aplikacije, sprovođenje pilot projekta u Somboru i poslednji i četvrti korak implementacija u Srbiji.

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava svoje korisnike da će danas, 17. septembra, početi isplata posebne novčane naknade za...

Prihvatilišta pasa, JKP "Čistoće Sombor" pokrenulo je akciju akciju "Udomi - ne kupuj". Kako kažu, cilj je brži...

Opština Apatin je konkurisala i dobila bespovratna sredstva u vrednosti od tri miliona dinara, što pokriva troškove tri autobuska stajališta...

 Na osnovu Odluke Opštinskog veća opštine Apatin br. 011-43/2018 od 09.07. 2018. godine i člana 9 . Zakona...

Problemi sa pijaćom vodom u Bačkom Bregu trebalo bi da budu rešeni do 30. novembra ove godine, zahvaljujući realizaciji...

Sprovođenje novog režima saobraćaja počinje od ponedeljka 3. septembra ove godine. Odnosi se na deo ulice Svetog Save...